Ühiskonnaaktivist Valeri Kalabugini sõnul võtsid Eesti inimõiguste instituudiga ühendust Poola liikumine Võitlev Solidaarsus ja Ameerika Ühendriikides asuv Ida-Euroopa demokraatia instituut. „Teatati, et Moskvas tegutsev vene ajakirjanik, õiguskaitsja ja ühiskonnategelane Aleksandr Podrabinek on ohus: teda ennast ja tema peret on hakatud ähvardama,” edastas Kalabugin.

Podrabinek on sunnitud ennast varjama, tema abikaasa Alla kinnitas raadiojaamale Vabadus, et kogu perekond on sattunud hirmutamiskampaania ohvriks.

Taunis sõjaveterane

Kalabugini sõnul on ähvarduste põhjuseks 21. septembril väljaandes Ježednevni Žurnal avaldatud artikkel, milles Radio France Internationale’ile töötav ajakirjanik Podrabinek puudutas Moskva hiljutist skandaali, kus linnavõimud ähvardasid hotelli Sovetskaja vastas asuva baari Antisovetskaja omanikke, nõudes nimesildi mahavõtmist.

Võimude väitel reageerisid nad sõjaveteranide organisatsiooni kaebusele, et „baari nimi olevat Nõukogude sõjaveteranidele solvav”.

Oma artiklis kritiseeris Podrabinek sõjaveterane, et nad on erastanud patriotismi: „Teie kodumaa ei ole Venemaa, teie kodumaa on Nõukogude Liit, ja teie riiki pole juba 18 aastat olemas, Jumal tänatud.”

Hirm Politkovskaja saatuse ees

•• Meditsiiniharidusega, praegu 54-aastane Podrabinek osales Nõukogude ajal põrandaaluse samizdat-väljaande „Jooksvate sündmuste kroonika” koostamises, oli inimõigusalase bülletääni „Ekspress-kroonika” toimetaja ja esineb mõnikord ka venekeelse Vabadusraadio saadetes.

•• Podrabinek paljastas Nõukogude ajal psühhiaatrilisi repressioone, mille eest teda karistati 1978. aastal vangistusega. 2004. aastal kuulas FSB mehe uuesti üle, sest ta aitas levitada Aleksandr Litvinenko raamatut „FSB laseb Venemaa õhku”.

•• Mullu Venemaa presidendiks kandideerida soovinud ühiskonnategelane Vladimir Bukovski kutsus kogu maailma pöörama tähelepanu Podrabineki tagakiusamisele. Bukovski kardab, et Podrabinekit võib tabada ajakirjanik Anna Politkovskaja saatus.