Gate Three rajasid NATO rahuvalvajad 1999. aasta juunis pärast kolm kuud väldanud õhurünnakuid Kosovot oma kontrolli alla võttes.

Õhust valvab piirkonda mehitamata lennuk Phoenix, mille aparatuur jälgib liikumisi piiri Serbia poolel.

Ametlikult on jõudemonstratsioon piiril seotud pühapäeval Jugoslaavias toimuvate presidendi-, parlamendi- ja kohalike valimistega, kuigi NATO sõjaline positsioon ei tunnista harilikult mingeid "pingete suurenemise aegu", ütles Briti rahuvägede esimese pataljoni komandör kolonel Stephen Kilpatrick.

Kolmapäeval alustasid britid lisavägede Kosovosse paigutamist, ühtekokku tuuakse 600 meest, et tugevdada KFOR-i kohalolekut oktoobris provintsis toimuvate valimiste eel.

Rahuväed võivad aga proovile panna juba sel pühapäeval peetavad Jugoslaavia valimised, mida Kosovo ÜRO administratsioon peab provokatsiooniks ja kohalik albaanlastest elanikkond taunib kui Jugoslaavia kinnitust suveräänsusest, mida nemad enam ei tunnusta.

Kilpatricku sõnul ületavad mitmed serblased valimistest osavõtmiseks provintsi piiri ja Kosovos valitsevat pingelist olukorda arvestades vajavad nad KFOR-i kaitset.

Öine tankipatrull piiril peab kindlust andma ka albaanlastele, kes tahavad veenduda, et NATO on lähedal ja jälgib viie kilomeetri laiust turvatsooni, millesse pole asja Jugoslaavia armeel, küll aga hästirelvastatud siseministeeriumi vägedel.

Suhted piirialal on ettevaatlikud, aga mitte vaenulikud. Serblased jälgivad oma punkritest hoolikalt NATO liikumisi, aga nad ei valgusta öösiti NATO positsioone, ei tulista välja valgusrakette ega käitu muul viisil agressiivselt.