Enne 2006. aastat, mil Gyanendra pidi tänavarahutuste survel loovutama tegeliku võimu poliitilistele erakondadele, ei pidanud kuningas üldse makse maksma ja Nepali riik maksis kinni tema telefoni- ja elektriarved, vahendas Reuters.

Nüüd, seistes silmitsi suurte arvetega, mida valitsus kuningale ja tema sugulastele esitab, palub Gyanendra valitsuselt tuhandete dollarite jagu "hinnaalandust".

"Valitsus võib sõlmida erikokkuleppeid, juhul kui endine kuningas on nõus maksma oma maksuvõlgu," kommenteeris Nepali rahandusminister Surendra Pandey.

Nepali muutis vabariigiks möödunud aasta maikuus kokku kutsutud erivolitustega rahvaesindus, milles tooni andsid selleks ajaks võimu endale saanud maoistlikud mässulised. Endine kuningas, kes oma valitsusaja viimastel aastatel käitus üha isevalitsejalikumalt ja muutus üha ebapopulaarsemaks, on pärast troonilt kõrvaldamist elanud tagasitõmbunult oma eramajas Kathmandus. Gyanendra, tema sugulased ja esivanemad valitsesid Nepali kokku 239 aastat.

Möödunud aastal teatas Nepaali riiklik elektriamet, et endine kuningas ja tema sugulased võlgnevad riigile 880 000 dollarit (üle 10 miljoni krooni) tarvitatud elektri eest.