Uus elektroonilise suhtlemise andmekaitseseadus lubaks tööandjal kontrollida töötajate e-kirjade üldandmeid ehk saatjat-saajat, saatmise kellaaega ja kirja mahtu. E-kirja sisuga tutvuda ei tohiks. Kirjavahetuse jälgimise õiguse saaksid kõik võrguhaldajad – ettevõtted, ametkonnad, raamatukogud ja koolid.

Kuna seaduse taga kahtlustatakse seisvat mobiilitootja Nokia, on see ristitud ka Lex Nokiaks. Seadus on esitanud Soomele kui õigusriigile väljakutse ja pannud kogu ühiskonna keema. Selle kriitikute meelest seatakse ettevõtete huvi tõkestada ärisaladuste leket kõrgemaks üksikisiku põhiõigustest. Õigus sõnumite salastatusele on sätestatud Soome põhiseaduses.

Ka nuhkimisseadusena tuntuks saanud Lex Nokiat valmistati ette neli aastat ja see peaks asendama 2004. aastal jõustunud tõlgendusvõimalusi pakkuva elektroonilise suhtluse andmekaitseseaduse. Seaduseelnõu väljatöötamine on põhjustanud kõigi asjaosaliste hulgas palju erimeelsusi. Enamiku õigusteadlaste hinnangul on see vastuolus põhiseadusega. Soo-me Eduskunna põhiseaduskomisjon on aga vastupidisel seisukohal.

Lex Nokia saaga sai alguse aastal 2005, kui Nokial tekkis kahtlus, et nad on langenud tööstusspionaaži ohvriks ning suurfirma hakkas nuhkima oma töötajate e-kirjade üldandmetes. Juristide meelest rikkus Nokia sellega töötajate põhiõigusi, mille peale Nokia tõstis esile uue seaduse loomise vajalikkuse.

Kodanikuühendused vastu

Kõik edasine on spekulatsioon Nokia tegeliku rolli üle uue seaduse väljatöötamisel. Ajalehe Helsingin Sanomat teada on Nokia ähvardanud Soomest lahkuda, kui ei saa endale meelepärast seadust. Nokia ise eitab ultimaatumite esitamist ning tahaks lõpetada oma nime seostamise uue seadusega.

Soome kodanikuühendused astuvad Lex Nokia vastu ning kasutavad võitluses traditsiooniliste meeleavalduste kõrval uudse võttena telereklaame. Ka parlamendiopositsioon nõuab eelnõu tagasilükkamist. Eile algas parlamendis selle menetlemine, esimene hääletus toimub täna ja lõpphääletus on kavas järgmisel teisipäeval.

Kõikvõimas suurettevõte

•• Avalikkus usub vähemalt seda, et Nokial on potentsiaali mõjutada Soome ühiskonda. Nokia huvide eest teevad lobitööd riigi endised tippametnikud.

•• Helsingin Sanomate väitel on Nokia ka mitmel korral ähvardanud viia peakontori Soomest ära sobimatu maksusüsteemi tõttu. 1997. aastal antigi maksukergendusi välismaalastest tippspetsialistide palkamiseks, kirjutas ajaleht.

•• Nokia on ülivõimas ja Soomele väga oluline. Tema eelmise aasta käive oli nelja miljardi euro võrra suurem kui Soome riigi tänavune esialgne eelarve. Aastal 2007 maksis Nokia 1,3 miljardit eurot ettevõtte tulumaksu, mis moodustas viiendiku selle maksu kogulaekumisest.