Uurimislaev leidis eile Norra rannikul uppunud kiirlaeva vraki ja kahe hukkunu surnukehad, kokku võis jääkülmas vees uppuda paarkümmend inimest.

Ligi 90 meetri sügavusel lebava laeva uurimiseks saadetakse merepõhja miniallveelaev, mis võib vrakist leiada veel kaks-kolm surnukeha.

Politsei esindaja teatel pääses uppunud laevalt 70 inimest, alusel oli vähemalt 89 inimest. Eile õhtuks oli leitud 13 surnukeha, hukkunuid arvatakse olevat 21. Arvud pole lõplikud, sest laeva reisijate täpset nimekirja ei ole.

Hukkunud olid peale ühe Londonis elanud 64-aastase norralase ja kurdi rahvusest Bergeni elaniku kõik kohalikud norralased.

Ellujäänute otsingud lõpetati laupäeval 24 tundi pärast õnnetust, sest jäises vees polnud enam shansse ellu jääda.

Veetemperatuur õnnetuspaigal oli ligikaudu kaheksa plusskraadi. Arstide sõnul pole inimene nii külmas vees suuteline vastu pidama üle 30 minuti.

Otsingutes, mida raskendas tormine ilm, osales 30 laeva, päästekopter, kaks lennukit ja 200 vabatahtlikku, kes kammisid läbi kaljust rannikut.

Ülimoodne, vaid kolm kuud kasutusel olnud katamaraan Sleipner oli teel Stavangerist Bergenisse, kui ta reede õhtul kell kaheksa kohaliku aja järgi sõitis Haugesundi lähedal karile ning murdus pooleks. Laev uppus 45 minutiga.

Õnnetuse põhjused on seni teadmata, laeva kapten pääses küll elusalt, kuid ei suuda täpseid seletusi anda.

Kogutud tunnistuste põhjal koostatud esialgse versiooni järgi ei hinnanud meeskond karilesõitmisest põhjustatud kahju õigesti ning jätkas sõitu, kuigi tulnuks alustada evakueerumist.

Tegemist on Norra rängima laevaõnnetusega pärast 1990. aastat, mil ilmselt süütamisest alguse saanud põlengus reisilaeval Scandinavian Star hukkus 158 inimest.

Reuters/BNS/EPL