Mitmed ühisavalduses osalevad firmad on väidavad, et paljastused luureagentuuride tegevuses on raputanud avalikkuse usku intenetti, mis omakorda on ohuks nende ärihuvidele.

Yahoo juht Marissa Mayer ütles, et hiljutised riikide poolse luure paljastusedon raputanud nende kasutajate usaldust. "On aeg, et USA valitsus võidaks tagasi kodanike usalduse üle kogu maailma," vahendab The Guardian Meyeri sõnavõttu.

Kuigi Silicon Valley hiigelfirmad olid alguses pigem skeptilised mõndade NSA luuretegevuse kohta tehtud väidete suhtes, on nad lisatõendite ja -dokumentide välja tulemisel otsustanud võtta initsiatiivi vältimaks ärilist kahju. Kaheksa juhtiva intenetifirma koguväärtus on 1,4 triljonit dollarit (1,02 triljonit eurot).

"Saame aru, et valitsustel on kohustus oma riigi kodanikke kaitsta, kuid selle suve paljastused on toonud esile hädavajaduse üle kogu maailma reformida valisuste luuretegevust."

Tavaliselt omavahel konkureerivate firmade ühisavalduses on välja toodud nimekiri viiest "reformipõhimõttest". "Valitsused peaksid piirama järelevalvet konkreetsete, teadaolevatele kasutajatele seaduslikel eesmärkidel ning ei tohiks tegeleda massilise internetisuhtluse andmete kogumisega," oli üks välja toodud nõuetest. Samuti peaks valitsuste poolt tulnud andmenõuded olema määratletud uute nõuetega, kus antakse infot välja vaid kindlatel juhtudel, pidades silmas kasutajate turvalisust ning mõju usaldusele internetis. Lisaks nõuavad suurfirmad veelkord, et neil oleks õigus avaldada kui tihti saavad nad valitsustelt andmenõudeid.

"Andmete vaba liikumine ja juurdepääs üle riigipiiride on jõulise 21. sajandi maailmamajanduse oluline osa. Valitsused peaksid lubama andmete edastust ja ei tohiks piirata ettevõtete või eraisikute ligipääsu seaduslikult olemasolevale informatsioonile väljaspool riiki. Valitsused ei tohiks nõuda teenusepakkujatelt oma tegevuse muutmist riigisiseks," väljendasid internetihiiglased veel üht uut muret.

Vastuoluliste seaduste vältimiseks peab välja töötama robustse, põhimõttelise ja läbipaistva raamistiku, mis reguleeriks seadusega põhjendatud andmenõudeid erinevates jurisdiktsioonides, näiteks parandatud vastastikuse õigusabi kokkulepe (ingl mutual legal assistance treaty - MLAT).

Kaheksa firmat teadvustavad oma pöördumises ka firmade kohustust kaitsta privaatsust. "Omalt poolt pühendume kasutajate andmete turvalisusele, kasutades kõige viimaseid krüpteerimistehnoloogiaid, et vältida volitamata jälgimist oma võrkudes ja valitsuse nõudmiste tagasi lükkamises, et teha kindlaks kas tegemist on seaduslike ning mõistlike nõudmistega," lubavad nad.



Microsoft, Apple, Google, Facebook, Twitter, Yahoo, LinkedIn ja AOL esitasid oma avalikus kirjas järgnevad
viis eesmärki
:

1. Piirata valitsuste õigust koguda informatsiooni kasutajate kohta.

2. Järelvalve ja vastutus.

3. Läbipaistvus valitsuse nõuetest.

4. Informatsiooni vaba liikumise austamine.

5. Valitsustevaheliste konfliktide vältimine.