Seekordne looduskatastroof toimub Queenslandi lõunaosas Brisbane’i jõgikonnas, mis voolab merre läbi samanimelise kahe miljoni elanikuga suurlinna. Linnas endas üürgasid eile häiresireenid ja 20 000–30 000 uppumisohus maja elanikke üritati evakueerida, nemad aga üritasid päästa oma varandusest nii palju kui võimalik.

Nii võiski mööblit näha rohkem katustel, sest majades oleksid asjad peagi veevangi jäänud. Kuid see oli veel väike häda – vähemalt 22 inimest oli eilseks juba uppunud ja enam kui 50 kadunud, sest abi ei jõudnud kaugeltki kõikjale õigel ajal. Ligi 700 inimest pidi ööbima linna pakutavates varjupaikades, teatas Brisbane Times. Täna hommikuks oodati Brisbane’is jõe kerkimist 5,2 meetrini üle normaalse taseme.

Viimati nähti nii suurt uputust 1974. aastal, kuid toona tuli veemass ootamatult, nüüd on elanikel vähemalt olnud paar päeva aega halvimaks valmistuda. Kuid jõe ääres asuvaid rajatisi, näiteks ühte mainekat restorani, oli juba lootusetu päästa. Omanikel ei jää üle enam muud kui kahju kokku lugeda.

Pool meetrit tunnis

Ülesvoolu oli olukord ikka väga hirmus. Paarkümmend kilomeetrit linnast läänes Brisbane’i jõkke suubuv Bremeri jõgi näitas Ipswichi linnas veetaset, mis küündis 19,7 meetrit tavalisest kõrgemale ja kerkis eile juba kiirusega pool meetrit tunnis. North Boovali linnaosa elanik Diana James oli arvanud, et suudab seekordsegi uputuse rahulikult üle elada, kuid kell kaheksa õhtul tuli politsei ukse taha ja soovitas ka tema perekonnal evakueeruda. „Me poleks muidu läinud, kuid kuna juba politseinik tuli… Sest kui oleksime jäänud, istuksime praegu katusel või midagi veelgi hullemat,” vahendas Sydney Morning Herald.

Ipswich suutis toime tulla oma jõududega, sest suurem osa linnast oli veel kuival, kuid ometi vajas seal ajutist peavarju 2000 evakueeritut.

Tõelise tsunamina tabas veemass veel kõrgemal asuvat Toowoomba linna, kus esimeste ohvritena uppusid ema ja 13-aastane poeg, kes üritasid end päästa auto katusele ronides, kuid laine käis neil üle pea. Toowoombas sadas teisipäeval kolme tunniga kümme sentimeetrit vihma ja kõrgemal mägedes hoogu kogunud uputusvesi tabas linna kahe meetri kõrguse lainena.

Laine viis kaasa vähemalt 12 inimest, keda üle kallaste ajanud jõest välja tõmmata ei õnnestunud.

Eile asus politsei linnas juba korda taastama, nimelt tuli trellide taha toimetada kolm meest, kes üritasid evakueeritud kauplusi rüüstata. Lähipäevil ei tasu eriti head teenindust oodata ka kuivale jäänud kauplustes, sest nende varustuskanalid on ära lõigatud.

Austraalia on hiiglasuur, terve manner, ja ilm kõigub selle eri osades üsna suurelt. Põhjaterritooriumil elava jawoyni hõimu kalender tunneb näiteks kuut kohalikku aastaaega, kusjuures südasuvele ehk jaanuarile-veebruarile satub alati vihmaperiood. Paraku sõltub see ka El Niño ja La Niña vaheldumisest, mussoonvihmad ei taba kogu Austraaliat ja lõunas kaasneb jaanuari-veebruariga tavaliselt hoopis rekordiline kuivus koos maastikupõlengutega.

Kommentaar

Rein Aedma

Gold Coast

Teleris räägitakse päev läbi kõigil kanalitel ainult üleujutusest, kusjuures iga kanal näikse püüdvat teisi üle trumbata. Pole ka ime, sest igal aastal antakse ju auhindu parimate kajastuste eest. Igatahes on üsna vastik vaadata reporterite võltse nägusid, kes õhinal inimeste õnnetusest lugusid lüpsavad.

Inimesed aga, kes võib-olla nädalaks oma kodudesse või varjupaikadesse vangi jäävad, ründavad poode, et varustada end toidu- ja muu kaubaga. Ilmselt tuleb suurim puudus puhtast joogiveest ja arstimitest. Kõigele vaatamata ei paista inimesed paanitsevat, vaid võtavad asja kui paratamatust. Paanika oli enne jõule, kui arvasime, et viimnepäev on kätte jõudmas...