USA demokraatide presidendikandidaat Barack Obama lubas, et ta kavatseb 16 kuuga lõpetada terrorismivastase sõja Iraagis ja viia väed Afganistani. “Esimesel ametisse astumise päeval annan vägedele käsu lõpetada sõda Iraagis,” oli üks lausetest Obama 37-minutilises sisepoliitikakõnes. Sõda Iraagis juhib Ühendriikide tähelepanu kõrvale reaalsetelt ohtudelt ja mõjub negatiivselt julgeolekule, majandusele ja üldisele ühiskondlikule mainele, vahendab Obama sõnu Briti ajaleht Times.

Tema pearivaal John McCain arvas eile, et plaan 16 kuuga väed Iraagist välja viia on võimatu. McCain lisas, et Obama teeb otsuseid ilma, et ta oleks kunagi Iraagis käinud ja näinud sealset praegust progressi. Samuti ei ole Obama kunagi käinud ka Afganistanis.

Neli kuud enne valimisi on Obamal McCaini ees avaliku arvamuse küsitlustes selge edumaa, vastavalt protsentidega

47 : 40, kinnitas Reuters/Zogby. Nende hulgas, kes peavad majandusprobleemide lahendamist esmaseks, on Obamal selgem edumaa.

Samal ajal kinnitas ABC Newsi ja Washington Posti küsitlus, et ameeriklased ei pea Obamat välispoliitika asjatundjaks. 63 protsenti küsitletutest pidas McCaini asjatundmist maailma asjades suuremaks kui vastasel. “Ootamatu suure kriisi” korral usaldaks McCaini 50 ja Obamat 41 protsenti ameeriklastest.