Seega võib nentida, et USA presidenti Barack Obamat tabas sel nädalal teine põrumine, kuigi tegelikult ei ole muidugi koht edetabelis ja vahevalimistel saadud löök just võrreldavad. Samal ajal viitab Obama ja tema de­mokraatide kaotus valimistel siis­ki ka mõjuvõimu vähenemisele.

Hu (69) juhib suurimat hulka inimesi sel planeedil, tal on peaaegu diktaatorlik võim viiendiku üle maailma rahvastikust. Erinevalt lääneriikide kolleegidest võib Hu pöörata ringi jõgesid, rajada linnu, heita vangikongi dissidente, tsenseerida internetti, ilma et peaks end laskma häirida bürokraatlikest asjaajamistest või kohtutest, kirjutas Forbes selgituseks. Tõsiasi on see, et majandusmahult möödus Hiina hiljuti Jaapanist ja tõusis ses vallas maailmas teiseks. Kui trend peaks jätkuma (kuid see ei pruugi sugugi nii minna), möödub Hiina ka USA-st, kuigi alles veerand sajandi pärast ja mitte SKT-ga elaniku kohta. Juba praegu on aga reaalsus, et Hiina on maailma suurim krediteerija oma 2,65 triljoni dollarini ulatuvate valuutareservidega, millest 1,5 triljonit hoitakse otseselt USA dollarites.

Putin neljas

Tegelikult ei saa president Hu võimu muidugi ainuisikuliseks pidada. Vahest peaks teda pigem kompartei peasekretäriks nimetama ja lisama, et maailma võimsaim kollektiivne persoon on sel juhul partei poliitbüroo.

Teisel kohal olevale Obamale (49), kes võib lasta end endiselt tituleerida vaba maailma liidriks, järgneb Forbesi edetabelis Saudi Araabia valitseja Abdullah bin Abdul Aziz al Saud (86), kelle kõrbekuningriigis peituvad maailma suurimad musta kulla varud ja paiknevad kaks islami kõige pühamat paika. Kuningas on teinud järkjärgulisi sotsiaalseid ja justiitsreforme, säilitades samal ajal head suhted sügavalt konservatiivsete usujuhtidega. Forbes lisab aga, et võimujärglus on ebaselge, sest vana kuninga ametlik troonipärija on niisama hästi kui sama vana Sultan bin Abdul Aziz al Saud (82).

Ja juba neljandal kohal ongi Kremli valitseja Vladimir Putin (58). Tõsi küll, nii ei tohiks teda nimetada, sest Kremlis asub ju siiski president Dmitri Medvedev (45). Kuid too on Forbesi meelest väärt 12. kohta, sest tegelikult jäävat viimane sõna sellel üheksandikul planeedi maismaast, mis on täis energia- ja muid loodusressursse, siiski Putinile. Ajakiri möönab siiski, et Vene võimutandemi juuniorliige on lõpuks hakanud ilmutama sõltumatuse märke. Näiteks on ta avanud läbi aegade mitte just suhtlemisalti Kremli Twitteri-konto (@KremlinRussia).

Viienda tegelase mõjuvõim tugineb suuresti sellele, et ta on suurimaks maiseks autoriteediks 1,1 miljardile hingele, kuuendikule maailma elanikkonnast. Forbes tõstab esile seda, et paavst Benedictus XVI on vankumatu traditsionalist vastuseisus ilmalikkusele, tarbijalikkusele, moraalilõtvusele, sünnikontrollile, gei­abieludele ja naispreestritele.

Esikümnes on veel Saksa kantsler Angela Merkel, Briti peaminister David Cameron, USA keskpanga juht Ben Bernanke, India valitseva Kongressipartei liider Sonia Gandhi ja kauaaegne maailma esirikkur Bill Gates.

Forbes hindab Gatesi puhul rohkem seda, et ta liigub oma heategevusfondiga maailma suurima heategija-annetaja tiitli poole, sest lihtsalt rikkus edetabelis päris kõrgeid kohti ei taga. Nii on maailma rikkaim inimene Carlos Slim alles mõjukate tabeli 21. ja varakuselt kolmas Warren Buffet 33. kohal.

Planeedil vaid 68 olulist isikut

Neli tähtsuse kriteeriumi

•• Maailmas on 6,8 miljardit ini­mest, kuid neist vaid 68 on olu­lised, kuna painutavad maailma eri moel oma tahte järgi, bravuuritses Forbes oma mõjukaimate nimekirja tutvustades veidi.

•• Mõjuvõimu määratles Forbes neljadimensioonilisena. Esiteks vaagiti, kui paljusid inimesi see isik mõjutab. Siis hinnati, kui palju on neil finantsvahendeid samaväärsetega võrreldes.

•• Kolmandaks tehti kindlaks, kas nad on mõjuvõimsad mitmes vald­­konnas ja viimane tegur – kui aktiivselt nad oma mõjuvõimu kasutavad. See lan­getas mõne rikka inimese kohta edetabelis.