Lisaks president Dmitri Medvedevile ka Venemaa valitsusjuhi Vladimir Putiniga kohtuda kavatsev Obama ütles AP-le antud intervjuus, et eelmine riigipea mõjutab endiselt Venemaad.

"Peaminister Putin mõjutab paljuski Venemaad ja ma pean tähtsaks, et kui me ajame president Medvedeviga asju, siis peaks Putin mõistma, et ammune külm sõda, mis pingestas USA-Vene suhteid, on möödanik ja on aeg minna erinevates suundades edasi," rõhutas Obama.

"Ma arvan, et Medvedev mõistab seda, kuid ma arvan, et Putin on asjade ajamisel ühe jalaga endises ajastus ja ühe jalaga uues," lisas ta.

"Me katsume talle ja vene inimestele selgitada, et USA ei otsi antagonistlikke suhteid, vaid tahab kaastööd tuumarelvastuse piiramise osas, võitluses terrorismiga, energeetikavaldkondades," märkis Obama.

Tuumaleppekõneluste taasalustamine

Obama kolmepäevase visiidi põhiteemaks võib vaatlejate arvates kujuneda eelkõige tuumarelvastuse piiramist käsitleva leppe sõlmimiseks vajalike kõneluste taasalustamine. USA riigipea visiiti võivad varjutada eelkõige sündmused Iraanis, kus Venemaal on tuumaprogrammi arendamise osas omad huvid. Tähelepanuta ei saa jätta ka sündmuste arenguid Põhja-Koreas.


"Vestlustel president Medvedeviga on ta teatanud, et Iraani tuumaprogrammi arendamine võib olla destabiliseeriv jõud rahvusvahelises kogukonnas ja ta on huvitatud koostööst meiega, et leida viisi, kuidas Iraan loobuks sellest äärmuslikust plaanist," väitis Obama.

Obama tahab Venemaaga häid suhteid arendada, et saada endale vajalikku liitlast sõjas Afganistanis. Medvedev kutsus oma veebilehel avaldatud videopöördumises Obamat avama kahe riigi suhetes uut peatükki, vahendas Bloomberg.

Analüütikute arvates võivad kaks juristi leida kohtumisel vaatamata erimeelsustele ühise keele.

"USA loodab, et suudab pöörata uut lehekülge," kommenteeris ajakirja Russia in Global Affairs toimetaja Fjodor Lukjanov. "Euroopas ja Venemaal on ajalooteadvus väga sügav."

"Mida kõrgem on nafta hind, seda halvemaks suhted kujunevad," nentis analüütik Aleksandr Golts.
Obama ja Medvedev kohtusid esimest korda aprillis Londonis peetud G8 tippkohtumisel. Venemaa ja USA suhted halvenesid president George W. Bushi ajal, jõudes Vene-Gruusia sõja ajal madalseisu.