Venemaal on linnapeavalimised praegu kõrgeim tase allpool presidendivalimisi, kus rahvas saab otse valida. Tänu taliolüm-pia korraldamisele 2014. aastal on Sotši tinglikult öeldes praegu Venemaal tähtsuselt kolmas linn.

Homme toimuvad Sotši linnapea valimised tundusid algul olevat üks võimalus Kremlil näidata, et kerge liberaliseerimislaine Venemaal on tõsi. Kandideerisid ju algul mitu linnas tuntud ärimeest ja poliitikut praeguse linnapea kohusetäitja vastu. Lisaks veel üks Venemaa tuntumaid opositsionääre Boriss Nemtsov ning endine miljardär Aleksandr Lebedev, kes muu hulgas on üks ajalehe Novaja Gazeta omanikke.

Kremlil oma soosik

Kõik tundus võimalik, sest linnapea kohusetäitja Anatoli Pahhomov polnud Sotšis populaarne, kuna ta on alles hiljuti üle toodud Anapa linnapea kohalt.

Pahhomovi selja taga on Ühtne Venemaa ja Venemaa valitsus eesotsas Putiniga ning peale Nemtsovi võeti kõik ebamugavad kandidaadid erinevatel põhjustel enne valimispäeva maha. Alles jäänud viiel konkurendil pole võimalust ennast Sotšis isegi reklaamida, välja arvatud isiklikud kohtumised valijatega.

Politoloog Andrei Rjabovi sõnul on tulemustega kõik juba selge. „Pahhomov peaks võitma esimeses voorus ja vähemalt

60 protsendi häältega. Olümpiamängud on Putini isiklik projekt ning sellele tuleb valimiste kaudu näidata suurt toetust,” ütles Rjabov.

Sotši mängude suusaalad toimuvad Krasnaja Poljanas, kus elab eestlaste kogukond. Sealsete eestlaste liidreid Valter German ei soovinud spekuleerida, kelle poolt eestlased hääletavad.  

Viimane skandaal valimistel oli see, et hääletama lubati abhaasid, kellel on sissekirjutus Sotšis. Kui palju abhaase tegelikult hääletab, on väga raske kontrollida ning seega on suur võimalus sohki teha.

Nemtsov: talimängud liiga kallid

•• Venemaa tuntumaid Kremli-kriitikuid Boriss Nemtsov mängis oma kampaanias nende protestimeeleoludele, kes on vastu taliolümpiamängudele ning kes selle tagajärjel kannatavad.

•• Sotšis sündinud Nemtsov pakkus välja väga radikaalse plaani, et seal võiks toimuda vaid mängude avamine, aga ülejäänud alad toimuksid laiali üle Venemaa, kus areenide rajamine ei ole nii keerukas ja kulukas.

•• „Väga paljud Sotšis pole rahul sellega, kuidas realiseeritakse seda iseenesest ju mitte halba olümpiamängude ideed,” ütles Nemtsovi abiline, advokaat Vadim Prohhorov. „Paljud kohalikud elanikud on sattunud Putini idee pantvangiks.”

•• Ta saavutas selle, et kohalikud telejaamad, mida kõiki kontrollib Krasnodari kubernerivalitsus, näitasid valimiste eel klippi, justkui ta oleks saanud Lõuna-Korealt altkäemaksu, et Sotši ei korraldaks taliolümpiamänge. Sel juhul oleks Sotšile napilt kaotanud Korea talikuurordil olnud suur võimalus mängud endale saada.