Ligi 70 000 kodu Suurbritannias, 7000 Põhja-Iirimaal ja 50 000 mujal Iirimaal oli eile hommikul ilma elektrita.

Briti politseil oli eile teada kolm hukkunut ja üks kadunu, kes olid jäänud tormi-iilide meelevalda. Cumbrias suri 63-aastane mees, kui ait talle kaela kukkus, Carlisle’i üleujutuses uppus kaks naist. Veel otsiti taga üht meest Aire’i jõel Lääne-Yorkshire’is. Politsei soovitas inimestel kodus olla ja juhul, kui keegi evakueerimist vajab, siis akendelt märku anda.

Šotimaa läänerannikul Cairnryani sadama lähistel jooksis karile reisiparvlaev 43 reisija ja 57 meeskonnaliikmega pardal ning öö vastu pühapäeva möödus neil tormivangis. Paljud autoomanikud pidid aga pealt vaatama, kuidas nende autodest vaid katused vee alt välja paistsid. Ajalehe Independent andmeil küündis tormi-iilide kiirus kahesaja kilomeetrini tunnis (57 meetrit sekundis).

Lainekõrgus kuni 20 meetrit

Järgmisena tabas suurtorm Norrat ja Taanit, kusjuures Skagerraki väinas kerkisid lained kohati 20 meetri kõrgusele. Murdunud puud ja kerkinud veepind sundis sulgema palju teid Norra lõunaosas. Politsei arvates oli tõeline ime, et ükski inimene kannatada ei saanud. Norralased andsid orkaani mõõtu tormile nimeks Gudrun, selle tuuleiilid küündisid 42 meetrini sekundis. Saksa ajakirjandus ristis sama tormi aga hoopis Erwiniks.

Rootsis tuli tuumajaamade võimsust ühenduste katkestuste tõttu vähendada. Tormi vaibumise järel oli Lõuna-Rootsis elektrita 411 000, Taanis 60 000 ja ainuüksi Agderi piirkonnas Norras 20 000 majapidamist. Viimati tabasid Rootsit sama rängad tormid 1969. ja 1984. aastal.

Skånes hukkus kaks auto-sõitjat, jäädes mahamurdunud puu alla; veel üks mees sai surma, kui õlepallid talle peale vajusid. Veel kaks meest said puude all surma Växjö lähistel. Vimmerby lähedal hukkus puud teelt eemaldada püüdnud mees teise auto rataste all. Tjörnarpis kaotas elu vanem mees, kui puu tema maja katusele kukkus. Taanis kaotas murdunud puude all elu neli inimest.

Torm põhjustas häireid kõi-kide Põhjamaade rongiliikluses, Rootsist Arlanda lennujaamast teatati aga, et lennuliikluses suuri häireid ei ole. Küll pidi Stockholmi naasma lennuk tsunamiohvrite mälestusteenistusele teel olnud kuninganna Silviaga, kuna Malmö lähedal ei õnnestunud maanduda.

Saksamaal põhjustas seekordne torm peamiselt liiklusõnnetusi, lisaks otsiti taga kahte inimest Schleswig-Holsteinis, kes tormi ajal kadunuks jäid. Parvlaevaliiklus Saksamaa ja Rootsi vahel katkes.

Rekordilähedane veetase

Läänemere idarannikul põhjustas seekordne torm peamiselt veekahjustusi. Riias kerkis veetase 193 sentimeetrit normaalsest kõrgemale, jäädes siiski alla 1969. aasta rekordtasemele, mis on 214 sentimeetrit. Helsingis püstitas veetase 146 sentimeetriga kõigi aegade rekordi. Haminas tõusis vesi 185 sentimeetrit.

Peterburi tabas 297. üleujutus alates linna rajamisest 1703. aastal. Veepind oli tõusnud 239,2 sentimeetrit. Linna ajaloo rekordini oli aga veel maad, sest 1824. aastal olevat vesi kerkinud koguni 410 sentimeetrit.

Tugev torm tabas ka Ühendriike

•• Veelgi tugevam torm tabas laupäeval alasid teisel pool maakera, mattes autod California San Bernardino mägedes meetrise lumevaiba alla. Lumevangi jäi vähemalt 200 autot. Paanikas autojuhid ummistasid helistamisega kriisikeskuste häda-abinumbrid. Inimkaotustest õnneks teateid polnud.

•• Sierra Nevada mäetippudes mõõdeti tormi-iilide kiiruseks koguni 71 meetrit sekundis. San Francisco lähistel sundis maanteid sulgema tormi tekitatud mudavool. Samal ajal Ohio osariiki tabanud lumetorm jättis elektrita 100 000 majapidamist.

•• Suurt kahju kandsid ka Kentucky ja Lääne-Virginia elanikud. Ohio jõe ääres üritasid elanikud kaitsta oma elamuid tõusuvee eest liivakottidest barrikaade püstitades. Jõe veetase oli ületanud normi juba enam kui kaks meetrit. Ohio kuberner kuulutas eriolukorra välja koguni 49 maakonnas.