Terrorirühmituse al-Qaida juht Osama bin Laden vastas Ühendriikide presidendi lepituspüüdlustele muhameedlastele mõeldud üleskutsega asuda koos liitlastega pikaajalisse võitlusesse kristlaste ja juutide vastu, vahendas Reuters.

Obama ei pakkunud oma kõnes välja aga uut initsiatiivi Lähis-Ida konflikti lahendamiseks, mida paljud analüütikud temalt ootasid.

"Me kohtume USA ja islamimaailma vaheliste pingete ajal, mis on haaranud kogu maailma," rõhutas Obama. "Ma olen tulnud siia, et otsida uut algust USA ja islamimaailma vahel kogu maailmas, mis baseeruks vastastikustel huvidel ja vastastikusel respektil."


"USA ei tunnusta uute Iisraeli uusasunduste rajamise legitiimsust," väitis Obama. "Rajamine rikub eelnevaid leppeid ja lükkab kõrvale rahupüüdluse katsed. Praegu on aeg see tegevus peatada."

"Ameerika ja islam ei välista üksteist ja ei vaja konkurentsi," lisas USA riigipea, kes alustas eile oma ringreisi Lähis-Idas, et parandada oma eelkäija George W. Bush’i ajal halvenenud suhteid islamimaadega.


Bin Laden tegi uue pöördumise

Bin Laden avaldas Obama visiidi puhul täna juba teise pöördumise kahe päeva jooksul. Tema sõnul peaksid muhameedlased asuma võitlusesse USA ning selle „agentide“ kristlaste ja juutide vastu islamiriikides.

Ta hoiatas, et muhameedlased ei tohiks liituda kristlaste ja juutidega, pidades eelkõige silmas Pakistani sõdureid, kes võitlevad riigi mägedes islamistide vastu.

"Me elame kas islami valguses või me sureme väärikalt," teatas bin Laden. "Siduge end pikaajaliseks sõjaks uskmatute ja nende agentide vastu!"

"Kui muhameedlane liitub uskmatutega ja toetab neid muhameedlaste vastu, siis tema usk on tühine ja temast saab jumalataganejast uskmatu," rõhutas bin Laden. "Ärge liituge juutide ja kristlastega!"

Samas Palestiina presidendi Mahmud Abbasi sõnul oli Obama kõne hea algus USA poliitika muutumiseks Lähis-Idas.
"Tema kutse peatada uusasundused ning rajada Palestiina riik ja tema soovitus kannatavatele palestiinlastele … on selge sõnum Iisraelile, et õiglane rahu viib Palestiina riigi rajamiseni, mille pealinnaks on Jeruusalemm," kinnitas Abbasi administratsiooni pressiesindaja Nabil Abu Rdainah. "President Obama kõne on hea algus ja tähtis samm uue Ameerika poliitika suunas."

Iisraeli valitsus tegi samuti üsna ettevaatliku ja diplomaatilise avalduse.
"Iisraeli valitsus väljendab oma lootust, et president Obama tähtis kõne Kairos võib tõepoolest viia uue ajastuni araablaste ja islamimaailma ja Iisraeli taasliitumisel," öeldi valitsuse ametlikus avalduses.

Obama jätkab oma visiiti Euroopas, kus ta kavatseb külastada ka Buchenwaldi koonduslaagrit.