Ometi oli Pakistan aastaid kinnitanud, et Osama bin Laden ei viibi Pakistanis. Ja seni oli põhjust solvuda Afganistani presidendil Hamid Karzail, kes kagunaabriga bin Ladeni väidetava asukoha üle vihaselt piike murdis. Nüüd on Pakistan aga piinlikus olukorras, ameeriklased ilmselgelt neid ei usalda, mida kinnitas ka otsus jätta Pakistani võimud kavandatud reidi eel teadmatusse.

Pakistani luureteenistusel ISI-l on juba aastaid olnud küljes plekk võimalike al-Qaida- ja Talibani-sidemete pärast, Pakistani armee edenemine mässuliste vastu riigi kirdeosa mägedes on aga olnud liigagi aeglane. USA ja Pakistani suhted on sügavaimas kriisis. USA ootab vastuseid tõsistele küsimustele, miks Pakistan pole suutnud pakkuda vajalikku koostööd terrorismi tõrjumisel. Ja küsimus on miljardite dollarite suuruse abi jätkumises Pakistanile.

Kuid Pakistani võimud on ameeriklaste usaldamatuse pärast solvunud. USA luurekesk-agentuuri juhi Leon Panetta väljendatud arvamus, et Pakistanile edastatud info oleks Osama tabamise selgi korral ohtu seadnud, pani Pakistani liidrid lausa protestima.

Pakistan tõrjub süüdistusi

Peaminister Yousuf Raza Gilani teatas, et häbi, miks Osamat varem ei leitud, lasub kogu maailma luureteenistustel, mitte ainult Pakistani omal. President Asif Ali Zardari teatas, et sõjas al-Qaidaga on elu kaotanud 32 000 pakistanlast, sh ka tema abikaasa Benazir Bhutto, mistõttu etteheited, et Pakistan midagi teinud pole, olevat aluseta.

Pakistani välisministeeriumi sõnul puudus Pakistanil nüüd igasugune eelinfo kavandatud reidi kohta, ometi olevat ISI sellest kahtlasest hoonekompleksist Abbottabadis ameeriklasi teavitanud juba 2009. aastal.

Pakistani õhuruumi rikkumise eest USA vabandust paluda ei kavatse.

Bin Ladeni tütar kirjeldas rünnakut

•• Osama bin Ladeni 12–13-aastane tütar (vanuselt sobiks Nour või Safia), on kirjeldanud Pakistani võimudele USA eriüksuse pühapäevast reidi.

•• 79-liikmeline USA eriüksus oli kamminud hoone tuba-toalt läbi, võtnud Osama kinni ja tapnud ta perekonna silme ees, lahkudes võtnud aga surnukeha kaasa. Kaasa olevat viidud ka üks Osama poegadest (Khalid või Hamza), kuid kas ja kuidas ka tema surma sai, on siiani teadmata.

•• Bin Ladeni perekond elas hoone teisel ja kolmandal korrusel. Esimesel korrusel said surma Osama kullerid ja üks tulejoonele sattunud naisterahvas. Kuus Osama last, tema viies naine ja hoones olnud jeemenlanna, kes võis olla nende ihuarst, on praegu toimetatud Rawalpindi haiglasse. Osama naine Amal al-Sadah oli saanud jalast haavata.