Euroopa Liit esitab oktoobris uued sisserännupoliitika ettepanekud, andis teada ELi eesistujariigi Rootsi välisminister Carl Bildt. Kahe kuu pärast peaksid seega kõik Euroopa Liidu välisministrid arutama, kuidas kergendada Itaalia koormat, mida riik üle Vahemere saabuvate immigrantidega seoses kandma peab.

Bildti sõnul oleks see ainult esimene samm, kuna "nii suurt probleemi ei saa lahendada üheainsa koosolekuga".

"Me peame seda võtma kui Euroopa probleemi. Euroopa Liit on teinud mitmeid avaldusi, kuid ei ole veel öelnud, mis peaks juhtuma siis, kui rühm migrante Euroopa piiri ületab," ütles Itaalia välisminister Franco Frattini.

Neljapäeval leidsid Itaalia võimud paadi, kus oli viis Eritreast pärit inimest. Paadiga ELi jõudnud eritrealased ütlesid, et 73 nende reisikaaslast olid sama tee peal hukkunud.

"Kõik meie, kõigis 27 riigis elavad eurooplased, peame nende inimeste eest vastutust kandma," ütles Frattini.

Seni on Itaalia palunud abi Maltalt luba, et Itaalia võiks võtta saareriigilt üle merepääste funktsioonid osas Malta territoriaalvetes. Itaalia võimude arvates ei suuda Malta merepäästjad oma tööd küllalt hästi teha. Kuid Malta teatas laupäeval, et Itaalia loodetud luba ei saa.

Frattini sõnul tuleb kõnelusi Maltaga jätkata ja võib-olla neisse hõlmata ka teisi riike.

Itaalia praegune parempoolne valitsus on immigrantide suhtes võrdlemisi vaenulik. Näiteks pogromme mustlaste vastu – paljud neist on tulnud ELi liikumisvabaduse alusel Rumeeniast – on võimud sama hästi kui tegevusetult pealt vaadanud.

Põhjaliiga poliitikud, kes esindavad ülejäänud Itaaliast lahku lüüa soovivaid riigi põhjaosa elanikke, on isegi ette pannud, et paljude pagulaste sihtkohas, Lampedusa saarel asuvat pagulaslaagrit tuleks suurendada. Mida arvavad asjast tillukese Lampedusa elanikud, neid ilmselt nii väga ei huvita. Samas kuulub Põhjaliiga peaminister Silvio Berlusconi koalitsiooni.