Itaalia on regiooni suuruselt kolmas majandus ning pärast Kreekat suuruselt teise riigivõlaga eurotsoonis võrreldes kogu majandusega, kirjutab Daily Telegraph.

Itaalia ettevõtete aktsiad langesid reedel dramaatiliselt. Kõige suuremad langejad olid Itaalia pangad, mis saavad sel nädalal koos teiste Euroopa pankadega teada stressitesti tulemused. Itaalia suurima panga Unicredit Spa aktsiad langesid reedel kaheksa protsenti.

„Euroopa Liit on reedel juhtunu üle kindlasti mures. Võtmetähtsusega isikud on äkki mõistnud, et see tabab suuri majandusi ja neil on vähe kaitsemeetmeid,“ ütles üks vaatleja.

Jätkuv poliitiline ebastabiilsus Itaalias suurendab finantskrahhi võimalust, usuvad analüütikud. Peminister Silvio Berlusconi läks tülli rahandusminister Giulio Tremontiga, kes on tegelnud säästuplaani läbisurumisega. Berlusconi ütles reedel ajalehele La Repubblica: „Tema on ainuke minister, kes ei ole meeskonnamängija.“

Majandusteadlaste sõnul on Iirimaa, Portugali ja Kreeka abipaketid Itaalia potentsiaalse abipaketi kõrval tõelised kääbused. Olemasolevad fondid on selleks ebapiisavad.

„Fond ei saa hakkama Hispaaniaga, rääkimata Itaaliast. Iga hätta sattuv riik tähendab, et üks panustaja on vähem,“ ütles üks ekspert.