Kaplinna turismiarendusega tegelev ametnik Theuns Vivian rääkis uudisteagentuurile SAPA, et nutikad loomad on saanud selgeks puldist auto sulgemisel kostva klõpsatuse või helisignaali tähenduse.

„Inimesed peatavad autod, tulevad välja, vahivad vapustatult vaadet, aga samal ajal ootavad paavianid helisignaali. Nad on nii intelligentsed, et kui piiksu ei kosta, siis lähevad just selle auto juurde, mille uks lahti jäi,” selgitas Vivian.

Viviani sõnul tuleks turiste agaramalt teavitada nii paavianide näppamiskombest kui ka sellest, et nad pole sugugi ohutud. „Ikka on inimesi, kes püüavad pildistamiseks poseerida paaviani kõrval, aga nad on ohtlikud loomad, kellel on sama suured hambad kui gepardil,” hoiatas Vivian. Kapimaa paavianid kasvavad enam kui meetri pikkuseks ja kaaluvad kuni 30 kilo.

Turismitöötajad panevad küll üles teadetetahvleid, millel jagatakse õpetussõnu paavianidega kohtumise puhuks, kuid nende meelest oleks vaja ka paaviani-ohu eest hoiatavaid liiklusmärke. Neid ei saavat aga panna transpordiministeeriumi loata.

Keskkonnakaitsjate sõnul on üsnagi kitsalt Atlandi ookeani käänduval Kapi poolsaarel, mille tipus asub Hea Lootuse neem, paavianidele sobilikke elualasid väheseks jäänud ja sellepärast on nad sagedased külalised Kaplinna äärelinnades. Näiteks eelmisel kuul tuli mürgisüstiga tappa paavian, kes majadesse sisse murdis.