Roomakatoliku kiriku ülemkarjase seekordne visiit on tähendusrikas, kuna Austraaliat peetakse üheks maailma ilmalikumaks piirkonnaks. Bertelsmanni fondi korraldatud värske uuringu järgi kinnitas 52 protsenti austraallastest, et nad käivad kirikus harva või mitte kunagi. Riigi suurima religioosse kogukonna moodustavad aga just katoliiklased, keda on 26 protsenti Austraalia rahvastikust.

Paavsti visiit kulmineerub osalemisega 20. juulini toimuvatel 23. ülemaailmsetel noorte-päevadel Sydneys. Roomakatoliku kiriku organiseeritud noortepäevad toovad kokku katoliiklikke noori kogu maailmast. Esimesed noortepäevad peeti Johannes Paulus II üleskutsel 1984. aastal Roomas. Eelmised noortepäevad toimusid 2005. aastal Kölnis, kus oli üle 800 000 osaleja.

Tänavuste noortepäevade moto on võetud apostlite tegude raamatust ja kõlab nii: “Te saate Püha Vaimu väe, kes tuleb teie üle, ja te peate olema minu tunnistajad.” (Ap 1,8)

Missad ja pihisakrament

Noortepäevad avab 15. juulil kardinal George Pell. Järgnevad kolm päeva ettevalmistusi paavstiga toimuvaks vigiiliaks ja missaks, kus noored alustavad oma päeva palvete ning katehheesidega, mida korraldavad piiskopid. Igal päeval toimub missa, kus on ühtlasi võimalus saada osa pihisakramendist. Õhtuti peetakse religioosseid festivale, mille sisuks on palved, vigiiliad, kontserdid, religioosse sisuga etendused ja muud üritused.

18. juulil toimub Sydney tänavatel ristitee palvetamine, millel osaleb paavst. Ristitee ehk ristikäik on usklikele abiks mõtisklemisel Kristuse kannatamise üle. Ristiteel on 14 peatust ja igal peatusel on oma teema, millele lisandub teemakohane palve. 19. juuli õhtul teeb Benedictus XVI Randwicki staadionil vigiilia ja 20. juulil peetakse missa. Samuti oodatakse, et kirikupea vabandab vaimulike poolt seksuaalselt väärkoheldute ees. 

Kolmanda paavsti neljas paavstivisiit

•• Sydneysse saabub paavst esi-algse kava kohaselt ristluslaeval. Visiidi käigus külastab ta Sydneyt ja Darwinit. Peale noorte kohtub paavst ühtlasi Austraalia kindralkuberneri Michael Jeffrey, peaministri Kevin Ruddi ja Sydney linnapea Clover Moore’iga.

•• Benedictus on kolmas Austraaliat külastanud paavst. Paulus VI käis seal 1970. aastal, Johannes Paulus II 1986. ja 1995. aastal. Kevadel käis Benedictus USA-s. Tänavu kavatseb paavst veel külastada Prantsusmaad.