Paavst selgitas, et kiriku missioon on lisaks looduse, kui Jumala loomingu kaitsmisele ka inimese kaitsmine enesehävingu eest, teatas BBC.
Benedictus XVI hoiatas, et käibiv inimsoo teooria muudab ähmaseks eristuse meessoo ja naissoo vahel, mis viib inimrassi enesehävinguni.
"Kui katoliku kirik kaitseb Jumala loomingut, siis see ei kaitse ainult maad, vett ja õhku, vaid ka inimest oma hävitamise eest," ütles paavst. Ta lisas, et tegu pole mitte moest läinud metafüüsikaga, vaid inimloomuse respekteerimisega mehe ja naisena.
"Kui troopilised vihmametsad vajavad kaitset, siis inimene ei vaja vähem kaitset," rõhutas paavst.
"Meil peaks olema midagi, mida võiks määratleda inimsuse ökoloogiana," ütles ta. Inimsuse ökoloogia baseerub tema väitel inimloomuse ja mõlema sugupoole respekteerimisel.
Inimsoo teooria uurib seksuaalseid orientatsioone ja ühiskonna poolt indiviididele peale pandud rolle vastavalt nende soole ja seda, kuidas inimesed tajuvad oma bioloogilist identiteeti. Homoseksuaalid ja transseksuaalid käsitlevad seda teooriat, kui vastastikuse mõistmise ja tolerantsi võtit, aga katoliku kiriku õpetus ei tunnusta seda.
Paavst hoiatas ka rahvusvahelistel foorumitel inimsoo termini väära kasutamise eest. "See, mida mõistetakse terminiga "sugu," on otsustavalt lahutanud inimsuse emantsipatsiooni Looja loomingust. Inimene tahab end luua ja otsustada alati ja omaisikuliselt selle üle, mis puudutab teda," väitis ta. Paavsti sõnul elab inimene tänapäeval tõe vastu.

Paavsti väitel on teoloogid pidanud abielu eluliseks sidemeks mehe ja naise vahel, kui Looja poolt sätestatud loomissakramendiks.