Paavsti tervitas Templimäel asuvas mošees Jeruusalemma suurmufti Muhammad Hussein, vahendas Reuters. Benedictus XVI järgis pühakotta sisenemisel islami tava ja võttis oma kingad jalast.


"Kaljumošee tõmbab meie südameid ja meeli, peegeldades loomise müsteeriumit ja Aabrahami usku," ütles paavst. "Siin kohtuvad maailma kolme suurima monoteistliku religiooni rajad, meenutades meile seda, mis neis on ühist."
Kohtumisel islamivaimulikuga kutsus paavst kolme Aabrahamist põlvnevat religiooni üles leppimisele, vahendas Jerusalem Post. Kaljumošee asub kohas, kus Aabraham asus traditsiooni järgi ohverdama oma poega Iisakit, kuid jumaliku vahelesekkumise tõttu ei viinud oma toimingut lõpule. Muhameedlaste traditsiooni järgi käis samas paigas prohvet Muhammad koos ingel Gabrieliga taevas.
"Usk ühte Jumalasse, Loojasse, Kõige Kõrgemasse viib mõistmiseni, et inimesed on omavahel fundamentaalselt vastastikku seotud," lisas paavst.


Benedictus XVI on Johannes Paulus II järel teine paavst, kes on mošeed külastanud. Esimest korda külastas praegune paavst islamipühamut Istanbulis.
Paavst käis ka Nutumüüri ääres, kuhu ta paigutas tavakohaselt sedeli palvega.


Lähis-Ida visiidil üritab paavst leevendada juutide ja katoliku kiriku vahelisi suhteid, kuid juudid on hoolimata paavsti vabandustest teda tauninud. 12. märtsil 2000 tunnistas Johannes Paulus II katoliku kiriku süüd juutide tagakiusamises.
Mitmed analüütikud peavad paavsti visiiti tema ametiaja kõige olulisemaks visiidiks, kuna 2006. aastal Saksamaa visiidi ajal tsiteeritud Bütsantsi keisri repliik põhjustas muhameedlaste pahameele, ekskommunikatsiooni tühistamine holokausti eitanud Pius X Vennaskonna piiskopi suhtes ärritas tänavu aga juute.