Paavst andis kardinali õndsakskuulutamisele ehk beatifikatsioonile rohelise tule, tunnustades talle omistatud imetegu, mille läbi tervenes USA-s asuva Marshfieldi koguduse diakon Jack Sullivan 2001. aastal seljahaigusest, kui ta palvetas Newmani poole, vahendas Reuters.

Arstide ja teoloogide väitel oli diakoni tervenemine ime.

"Ma olen pühendanud oma kutsumuse kardinal Newmani ülistamiseks, kes isegi praegu suunab kõiki minu jõupingutusi," selgitas diakon Sullivan.

Kardinali õndsakskuulutamise täpne kuupäev on hetkel lahtine, kuid esialgse plaani kohaselt võib see aset leida järgmisel aastal. Võimalik, et vastava pühitsuse võib läbi viia paavst .

"Ma olen meelitatud uudisest, mida tervitavad soojalt katoliiklased kogu maailmast," vahendas Briti ajaleht Telegraph peapiiskop Vincent Nichols’it. "Ma olen kindel, et ta võib aidata meid palju usu kaitsmisel raskuste keskel, mida ta nii selgesti ette nägi."

Newmani õndsakskuulutamisest järgmine samm on tema kanoniseerimine ehk kuulutamine pühakuks. Newmanist võib saada esimene Briti pühak pärast märter John Ogilvie’d, kes kanoniseeriti paavst Paulus VI poolt 1976. aastal.

Anglikaani perekonnas 1801. aastal sündinud Newman pöördus 1845. aastal katoliiklusesse ja määrati 1879. aastal Leo XIII poolt kardinaliks. Tema beatifikatsiooniprotsessi alustati 1958. aastal. 22. veebruaril 1991 kuulutas Johannes Paulus II Newmani austusväärseks (Venerabilis Dei Servus).

Katoliku kirikus on pühakuks kuulutamine pikk protsess, mis võib võtta aega sajandeid. Esmalt uuritakse ülitäpselt vastava isiku elulugu, mis peab olema laitmatu. Õndsakskuulutamiseks peab isikule olema omistatud vähemalt üks imetegu, pühakuks saamiseks aga vähemalt kaks.