Paavst taunis ka Iisraeli poolt Gaza sektoris kehtestatud embargot, teatas Reuters. Paavst tundis visiidil kaasa neile palestiinlastele, kes kannatasid aastavahetusel toimunud sõjategevuses Gazas, kus hukkus 1417 palestiinlast ja 13 juuti.

"Ma tean, kui palju te olete kannatanud ja jätkuvalt kannatate segaduse tulemusena, mis on haaranud seda maad kümnendite jooksul," väitis paavst. "Minu süda kuulub igale perekonnale, kes on kaotanud nii palju."


Paavst pidas Jeesus Kristuse sünnipaigas Petlemmas missa, kus ta kinnitas, et tema süda kuulub sõjast räsitud Gazast pärit palveränduritele. Petlemmast on pidanud pärast 2000. aastal toimunut palestiinlaste ülestõusu lahkuma tuhandeid kristlasi.
Paavst taunis Petlemmas peetud jutluses terrorismi toetamist, mis pole õigustatud vahend eesmärkide saavutamiseks. Kohtumisel Palestiina presidendi Mahmud Abbasiga teatas paavst oma toetusest palestiinlastele.


"Püha Tool toetab teie rahva õigust teie esiisade maal suveräänsele Palestiina kodumaale, mis oleks rahvusvaheliselt tunnustatud piirides turvaline ja naabritega rahus," märkis paavst. "Siin ei saa olla rahu ilma õigluseta ja õiglust ilma andestuseta."
Abbasi sõnul on Iisraeli poliitika suunatud mitte ainult muhameedlaste, vaid ka Palestiinas elavate kristlaste vastu, mistõttu kümned tuhanded kristlased on sunnitud elama paguluses.


"Sellel Pühal Maal on neid, kes jätkavad sildade asemel eraldusmüüride rajamist ja kes püüavad okupatsioonijõudude abiga ajada kristlasi, nagu ka muhameedlasi, maalt välja, mistõttu meie pühapaigad muutuvad pigem arheoloogilisteks mälestisteks kui austuspaikadeks," väitis Abbas. "Jeruusalemm on ümbritsetud apartheidi müüri poolt, mis takistab meie inimestel Läänekaldalt minna Püha Haua kirikusse ja al-Aqsa mošeesse."
Paavst kavatseb täna külastada ka Aida põgenikelaagrit, mis rajati 1948. aastal. Eelmisel nädalal alanud paavsti ringsõit Lähis-Idas lõpeb reedel.