Paavst tunnustas neid, kes tähistavad järgmisel aastal UNESCO poolt välja kuulutatud ülemaailmset astronoomia-aastat ja 400 aasta möödumist teleskoobi kasutamisest Itaalia astronoomi Galileo Galilei poolt, teatas uudisteagentuur Zenit.
"Mõned mu eelkäijad on tegelenud astronoomiaga, nagu Silvester II, Gregorius XIII ja Pius X," rõhutas paavst.
Silvester II oli paavst 11. sajandil ja Gregorius XIII 16. sajandil. Viimase paavsti ajal kehtestati paljudes riikides, kaasaarvatud meil kehtiv kalendrisüsteem. 20. sajandil valitsenud Pius X lasi paigutada Vatikani päikesekelli.


"Kui taevad jutustavad Jumala aust psalmide järgi, siis isegi loodusseadused, mida paljud teadlased on sajandite jooksul aidanud meil paremini mõista, on suureks stiimuliks Issanda sõna kaemuseks tänulikkusega," lisas ta.
Galilei avastas oma teleskoobiga Jupiteri neli suurimat kaaslast, Kuu mäed, Veenuse faasid ja päikeselaigud. Ta oli ka veendunud Koperniku teooria õigsuses, et Maa tiirleb ümber Päikese.
Katoliku kirik taunis Galilei vaateid ja määras ta koduaresti. 1992. aastal vabandas Johannes Paulus II Galilei süüdimõistmise pärast.
Ülemaailmne astronoomia-aasta avatakse pidulikult 15. jaanuaril Pariisis.