Paavst kinnitas, et ta püüab likvideerida juutidega tekkinud lõhet ja rõhutas, et Holokaust jääb inimkonna jaoks hoiatuseks, teatas Reuters. Juute ärritas, et paavst vabastas laupäeval kirikuvande alt Pius X Vennaskonna piiskopi Richard Williamsoni, kes eitab Holokausti.

"Kui ma uuendan kiindumusega oma täielikku ja mitteküsitavat solidaarsust oma vendadega, siis ma loodan, et Šoah’ meenutamine ajendab inimsust mõtisklema viha ennenägematust võimust, kui see vallutab inimsüdame," ütles paavst.
Paavst mõistis Holokausti hukka ja nimetas tapetuid kui pimeda rassilise ja religioosse raevu süütuteks ohvriteks. Tema sõnul peaks Holokaust sümboliseerima hoiatust eituse ja reduktsionismi vastu.
Juudid pole aga paavsti avaldusega rahul. Iisraeli pearabid saatsid teate Vatikani, milles öeldi, et dialoog katoliiklastega ei jätku seni, kuni Williamson vabandab avalikult.
"Me tahame olla kindlad, et Williamsoni vaated ei leia katoliku kirikus kohta," nõudis rabi David Rosen. "Me hindame tema avameelsust, aga me tahame, et seal poleks ruumi segastel sõnumitel."
"Ma usun, et seal polnud gaasikambreid," selgitas Williamson nädal tagasi Rootsi televisioonis. Tema väitel oli koonduslaagrites vaid 300 000, mitte 6 miljonit juuti.
2006. aastal puhkes paavstil tüli muhameedlastega, kes tõlgendasid avalikus loengus kasutatud Bütsantsi keisri tsitaati islamit solvavana.