Üleeile alanud umbes 30 000 Soome paberitööstuse töölise streik seiskas Euroopa suuremate paberitootjate Stora Enso ning UPM-Kymmene ja Metsä-Serla tehased. Streik ei puuduta ainult tselluloosi- ja paberitehaseid, töö peavad mõneks ajaks katkestama ka saeveskid, sest neil puudub võimalus oma toodangut turustada. Seetõttu seiskub ka puude langetamine ja transport saeveskisse.

Turvast ja saematerjali valmistava Vapoti esindaja ütles ajalehele Helsingin Sanomat, et saekojad töötavad veel vaid paar päeva ning siis on firma sunnitud osa töölisi sundpuhkusele laskma. Lähipäevadel on töö lubanud katkestada ka teised saekaatrite omanikud ning mõneks ajaks lõpetatakse ka metsalangetamine.

Soome suuremad ajalehed ilmuvad aga streigist hoolimata edasi, sest neid paberipuudus veel ei ohusta. Päevalehte Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat välja andva Sanoma OY teatel on neil paberit varutud mitmeks kuuks ning selleks ajaks on streik ilmselt juba lõppenud. Ajalehti Aamulehti ja Iltalehti trükkival Alprintil piisab aga paberivarudest kuuks ajaks.

Paberitootja Metsä-Serlal, mille töötajad hetkel streigivad, on tehaseid ka Suur-britannias, Saksamaal ja Shveitsis, kuhu viiakse osa materjalist ka Soomest. Välismaal asuvad tehased firma esindajate sõnul Soome streigi tõttu siiski ei kannata.

Soome ajakirjanduse hinnangul tõstab Soome paberitööstuse töötajate streik kindlasti paberi ja tselluloosi maailmahindu, arvestades asjaolu, et Soome on paberi- ja kirjatarvete ekspordilt maailmas neljas. Tööstusekspertide hinnangul läheb streik Soomele maksma kuni 200 miljonit marka päevas.

Soome streigi põhjused

TÖÖLISED NÕUAVAD:

kõrgemat palka, töötulemuste ning kasumiga seotud tasu, töögraafikute muutmist, allhankijate kasutamise vähendamist ja tööhõive kindlustamist. Lisaks nõutakse töönädala lühendamist, mis vähendaks töö-päevade arvu aastas seitsme võrra.

NÕUDMISTE HIND:

tööandjate arvutuste kohaselt suurendaks kõigi nõudmiste täitmine tööandja kulutusi tänavu 6,7 ja järgmisel aastal 5,7 protsendi võrra. Tööaja lühendamine lisaks kulutusi tänavu 0,4 ja järgmisel aastal 1,5 protsendi võrra.