"Euroopa Liidu ja USA koostöö areng ja tugevad suhted on olulisemad kui kunagi varem," märkis Paet. "Seda laias teemadespektris, näiteks nii idapartnerluse arendamiseks ja reformide toetamiseks Ukrainas, Moldovas, Gruusias, Armeenias, Aserbaidžaanis ja Valgevenes kui võimaluste avardamiseks Lääne-Balkani riikidele."

Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide välisministrid mõistsid tänasel kohtumisel Prahas teravalt hukka Põhja-Korea raketikatsetuse ja pikamaarakettide testimise vastaste ÜRO resolutsioonide rikkumise.
"Tingimustes, kus rahvusvahelisel kogukonnal on jätkuvalt küsimusi tuumarelvade leviku osas Põhja-Koreas, on tänane raketikatsetus samm süveneva usaldamatuse suunas," tõdes Eesti välisminister Urmas Paet.

Urmas Paet märkis, et Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide liidrid kutsusid ühiselt Põhja-Koread austama ÜRO resolutsioone ning töötama rahu ja teineteisemõistmise nimel Kirde-Aasias ning ühtlasi järgima 19. septembril 2005 Hiina, Jaapani, Lõuna-Korea, Põhja-Korea, USA ja Venemaa vahel tehtud kuuepoolset tuumarelvade piiramise ühisavaldust.

Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide välisministrid käsitlesid ka perspektiive edasiminekuteks Lähis-Ida rahuprotsessiga ja ühiseesmärkide saavutamisel Afganistanis. Vabade, õiglaste ja läbipaistvate presidendivalimiste toimumine käesoleva aasta augustis on eeldus edasiste arengute saavutamiseks Afganistanis, rõhutasid välisministrid.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Afganistaniga seotud lõplike eesmärkide saavutamise eeltingimus tõhus Euroopa Liidu ja USA koostöö.
"Koostööd tuleb teha nii selleks, et tagada lähenevate presidendivalimiste sujumine kui selleks, et senisest kindlamalt koordineerida Afganistani riigi ülesehitust ja toetada ÜRO eriesindaja Kai Eide koordineerivaid jõupingutusi," kõneles Paet kohtumisel.


"Senisest suurem rahvusvaheliste jõudude tegevuse koordineeritus peab hõlmama koostööd ka Afganistani ning Pakistani võimudega, et jõuda püsivate tulemusteni kogu regioonis," lisas Paet.

Paet tõi esile Eesti tõsist osalemist Afganistani valimiste ettevalmistamisel.
"Eesti on andnud rahalist toetust Afganistani presidendivalimiste ettevalmistamiseks. NATO tippkohtumisel kinnitasime valmisolekut ka lisarühma saatmiseks Afganistani, et koostöös NATO partneritega aidata kindlustada julgeolekut valimistel," märkis Paet.