Afganistani rahvusvaheliste rahuvägede (ISAF) juhtkond usub, et Talibani südameks peetavas Kandahari piirkonnas on rühmituse sõjaline jõud murtud.

Kandaharis asuvas ISAF-i lõunaregiooni väejuhatuse peakorteris ütles pressiesindaja kolonel Dave Marsh Eesti Päevalehele, et pärast eelmise aasta septembris ja detsembris Kandahari provintsis toimunud kaht operatsiooni ei ole Talibanist enam “konventsionaalset ohtu”. Islamiliikumiselt on võetud ulatuslike sõjaliste operatsioonide korraldamise võime. “Neist on tehtud mässulised, kes peavad otsima nõrku kohti sellistele terroristidele omaste meetodite abil, nagu enesetapurünnakud, maanteeäärsed lõhkekehad ja kohaliku elanikkonna hirmutamine,” märkis Marsh.

Talibani tugevnemise eest hoiatas selle kuu algul Brüsselis NATO peakorterit külastanud USA uus kaitseminister Rober Gates. Esmaspäeval kordas sama mõtet Ühendriikide Kabuli suursaadik Ronald Neuman.

Võtmemomendiks islamiliikumise allakäigus peab Marsh septembris Kandahari linnast lõunas, Zari ja Panjway piirkonnas toimunud ISAF-i suuroperatsiooni Medusa, milles langes eri andmeil 500–1200 mässulist.

Detsembris järgnes veidi väiksem operatsioon Baaz Tsuka (“kotkas mäel”, küll vigases puštu keeles), milles osales ka Helmandis baseeruv 130-meheline Eesti üksus.

Taliban maksab valitsuse üle

Kabulis ISAF-i peakorteris ütles tsiviil- ja sõjalise sfääri koostööd korraldav Hollandi kolonel Jo Voncken, et operatsioon Medusa ei olnud kõige õnnestunum, kuna võidud jäid lühiajalisteks: “Mis juhtus, oli see, et Afganistani rahvusarmee (ANA) ei suutnud piirkonda kontrollida. Mässulised tulid sinna tagasi ja ohustasid taas Kandahari linna.”

Baaz Tsuka järel, mille käigus hukkus sadakond mässulist, jättis ISAF maha 30–60-mehelised baasid, tugevdamaks ANA vägesid. NATO komandörid Kandaharis ütlevad, et kuigi õlg õla kõrval lääne vägedega võitleb ANA vapralt, pole asjad üksi võideldes sama head.

Kolonel Marsh lisas, et kui veel eelmisel aastal hävitati Talibani liidreid täpsuspommitamisega, siis nüüd viivad Briti eriüksused läbi vahistamisi, “nagu normaalsele riigile kohane”.

ISAF usub, et fanaatiline Taliban moodustab mässulistest ehk kümnendiku, ülejäänud on n-ö päevatööks värvatud kohalikud, kellele suudetakse maksta umbes 150 dollarit kuus – tunduvalt enam, kui Afganistani armee või politsei hilinemisega makstavad 60 dollarit, millest ülemused riisuvad veel oma osa.

Lobjakas peab veebipäevikut

•• Ahto Lobjakas peab Afganistanis olles blogi, millele pääseb ligi Eesti Päevaleht Online’i blogirubriigi kaudu ja mis asub aadressil lobjakas.blogspot.com. Ühes hiljutises kirjatükis kirjeldas ta Afganistani pealinna:

•• “Kuna võib karta, et blogist otsib enamik inimesi muljeid, siis paar sõna ka Kabulist. Linn meenutab hetkel ilma elektri ja kanalisatsioonita Koplit aastast 1990, millest on sõda mitu korda üle käinud ja mille kohal kõrgub varemetes Toompea loss.

•• Linna tegelik võim asub Tondi kasarmus.

•• Vähesed välismaalased ja häbelik koorekiht käivad õhtust söömas mõnes eemaldatud tänavakattega Kassisaba sopistustesse peidetud restoranis.

•• Pimenduses elavatel Mustamäel, Lasnamäel ja Õismäel saab elektrit vaid erageneraatoritest. Pesunööride all patrullivad vaheldumisi mornide nägude ja õliste naeratustega, pardilaskmismundrites ja automaatidega meeste salgad.”