Sõjaväe käes on tähtsamad teed ja senised Talibani baasid, kuid sisside juhte pole kätte saadud, vahendas Reuters. Osa sisse võib olla piirkonda redutama jäänud, möönis Reutersile ka Pakistani sõjaväe põhiline hääletoru kindralmajor Athar Abbas. "Usutavasti on paljud neist ikka veel siin. Nad on läinud maapiirkondadesse, metsa, küladesse ja koobastesse," ütles ta.

Üks tähtsaid keskusi, mille Pakistani valitsusväed tagasi võtsid, on Sararogha kindlus, mis langes Talibani sisside kätte veidi vähem kui kaks aastat tagasi, 2008. aasta jaanuaris.

Abbasi sõnul on oktoobri keskpaigast saati langenud 500 sissi ja 70 valitsuse sõdurit. Neid andmeid pole sõltumatud allikad kinnitanud, kuna ajakirjanikke pole konfliktipiirkonda lastud rohkem kui üksikutele külaskäikudele sõjaväelaste valvsa pilgu all. Kokku võttis pealetungist osa 30 000 Pakistani sõdurit.

Sissid pole surnud, vaid pagevad

Kuu aega peale Pakistani sõjaväe pealetungi Lõuna-Waziristanis paistab, et sissid on hajutatud, kuid mitte hävitatud. Suur osa Talibani võitlejaid on lihtsalt pagema pannud, kirjutas New York Times. Pakistani sõjaline edu Waziristanis võib mõjutada otse seda, kui palju võitlejaid Ameerika Ühendriigid (ja nende liitlased) Afganistani saadavad ja kui kaua neil seal teenida tuleb.

Pakistan on üles näidanud üha suuremat soovi lahendada probleem, mis Afganistani sõda otse mõjutab – kõigile huvitatutele teada asjaolu, et Talibani võitlejad on leidnud soodsa pelgupaiga Afganistani piiri lähedastel puštu hõimualadel, mille üle Pakistani valitsusel õiget kontrolli pole kunagi olnud.

"Nad pagevad kõigis suundades," ütles New York Timesile anonüümseks jääda soovinud kõrge Pakistani julgeolekuametnik. "Usbekid põgenevad Afganistani ja põhja poole, Mehsudi hõimu rahvas igale poole, kuhu oskab."

Õhku jäävad küsimused, kas armee ja Pakistani riik suudavad enda poole võita puštudest kohalikud elanikud ning kui kaua suudavad sõjaväelased vallutatud ala hoida. Kui armee lahkuks, kas siis tuleksid sissid tagasi?

Üks pealik jõudis turvaliselt üle piiri Afganistani

Waziristani pealetung järgnes samuti võrdlemisi edukalt kulgenud Pakistani armee pealetungile loodeprovintsi Swati piirkonnas, kust Talibani võitlejatel oli juba võrdlemisi lühike tee riigi pealinna Islamabadi juurde.

Swati piirkonna Talibani asutaja ja juht Maulana Fazlullah on Pakistanist pagenud, teatas BBC täna. "Olen jõudnud turvaliselt Afganistani," ütles Maulana Fazlullah urdukeelsele BBC uudistekanalile. "Me kavatseme peagi alustada täiejõuliste karistuspealetungidega armee vastu Swati provintsis."