Briti poliitikaelu vapustas paljastus, et kaks konservatiivide juhti olevat käinud Korfu saarel Vene miljardärilt Oleg Deripaskalt raha küsimas. Skandaalis on kõrvuni sees ka Euroopa Komisjonist Briti ettevõtlusministri kohale asunud leiborist Peter Mandelson. Avalikuks tuli asi liiga jutuka võõrustaja, ärimees Nathaniel Rothschildi suu läbi.

Esmalt puhkes skandaal Man­delsoni pärast, sest selgus, et ta saab liiga hästi läbi mitme suure metallikontserni omaniku Oleg Deripaskaga. Mandelson oli Euroopa Komisjonis olles propageerinud alumiiniumitollide alandamist. Lugu, et Mandelson on kohtunud sel suvel Kreekas Korfu saare rannikul superjahi Queen K pardal Deripaskaga, ilmus poolteist nädalat tagasi Timesis.

Kremli raha

Kuid pärast seda laekus toimetusele kiri Deripaska äripartnerilt Rothschildilt: „Ma imestan, et te olete keskendunud sellele, et üks minu külalistest, Peter Mandelson on teise ehk Oleg Deripaska sõber. Mitte kordagi pole te maininud, et George Osborne, kes samuti oli mul külas, leidis Deripaskaga kohtumise olevat nii hea, et kutsus kohale ka konservatiivide rahakoguja Andrew Feldmani ja nad käisid Deripaska jahil annetust taotlemas.”

Jutt on 50 000 naelast. „Kuna Deripaska pole Briti kodanik, pakkus Feldman järgnenud kohtumisel, kus Deripaskat polnud, et annetus tehtaks ühe Deripaskale kuuluva Briti kompanii kaudu. Deripaska keeldus sellest annetusest,” väitis Rothschild.

Konservatiivide partei lükkas Rothschildi väite ümber, kuigi ei eitanud varivalitsuse varakantsleri Osborne’i ja partei rahaasjade juhi Feldmani jahil viibimist. Partei väitel olevat hoopis Rothschild pakkunud neile firma Leyland Daf kaudu Deripaska annetust, millest partei olevat keeldunud. Seaduse järgi ei tohi Briti parteid välisriikide kodanikelt raha vastu võtta.

Analüütik Edward Lucas tegi ajalehes Guardian järelduse, et Venemaa oligarhid on asunud Suurbritanniat kokku ostma. London kui üks maailma majanduskeskusi annab Vene ärimeestele hea võimaluse mustavõitu raha prestiižiks vahetada. Mõni Vene ärimees ostab jalgpalliklubi, teine annetab heategevusele, kolmas aitab kooli korda teha, ja kohe ongi nad Inglismaal tunnustatud tegelased. Ka Briti rahamehed, nagu Rothschildid ja Murdochid, isegi kuningakoja liikmed käivad Vene rahameestega flirtimas. Ja jutt pole Venemaa põgenikest, kes Putini eest varjupaika paluvad.

Igas Briti parteis on juba liikmeid, kes kuuluvad Kremli laulukoori, nagu näitas hiljutine katse teha KGB-lasest Mihhail Margelovist Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee juhti, väidab Lucas. Kuid samal ajal peaksid Mandelson ja Osborne teadma, et Deripaskal on USA-sse sissesõidu keeld.

Tõsi, 40-aastast Deripaskat pole kuskil milleski süüdi mõistetud, oma jõukusele pani ta aga aluse 1990. aastate segasel ajal.

Deripaskal kaks miljardit puudu

••    Selle nädala lõpuks peab Deripaska üle kandma kaks miljardit dollarit, kuid ühtäkki on finantskriis tabanud ka teda.

••    Nimelt on ta ostnud lääne pankadelt laenatud 4,5 miljardi dollari eest veerandi niklikontserni Norilski Nikel aktsiatest. Samal ajal on aktsiate väär­tus 75 protsenti kahanenud.

••    Deripaskale kuuluvate alumiiniumikontserni Rusal ja investeerimisfondi Basic Element jaoks on tegemist ebameeldiva ajaga. Enne finantskriisi hinnati Deripaska varandust 28,6 miljardile dollarile. Ta on otsustanud Norilski Nikli osaluse igal juhul päästa ja asunud müüma osalust Kanada ja Saksa autotööstuses.