Pühapäeval Versaille’ kandis jooksutrenni teinud 54-aastane president Nicolas Sarkozy, kes väidetavalt on võtnud käsile uue dieedi ja trenni, varises varase pärastlõuna kuumuses kokku ning toimetati Val-de-Grace’i sõjaväehaiglasse.

Presidendipalee esindajate ja Sarkozy abiliste kinnitusel ei kaotanud president teadvust, kuid sellegipoolest jäeti ta ööseks haiglasse, kus talle tehti „rutiinseid kardioloogilisi uuringuid”, nagu ametnikud väljendusid.

Nimetuks jäänud pealtnägija ütles AFP-le, et nägi La Lanterne’is – Louis XIV palee lähedases presidendi maaresidentsis – üht turvameestega ümbritsetud jooksjat komistamas ja kukkumas. Peagi saabus mopeedil kohale naine, kes osutus Carla Bruniks, ning mõni hetk hiljem ka kopter, mis presidendipaari minema viis.

Viis tundi hiljem teatas Sarkozy büroojuht Claude Guéant, et president tunneb end hästi ja „räägib normaalselt haigla töötajatega”. Terviseprobleemi olemust täpsemalt ei seletatud, mitteametlikult vihjasid ametnikud vahejuhtumile, mis võis olla seotud uitnärviga ja põhjustada ilmselt vererõhu languse ning südamerütmi aeglustumise.

„Probleem tekkis tal trenni tehes, joostes,” tsiteeris ajaleht Le Parisien Guéanti. „President on täiesti teadvusel. Episood ei kestnud väga kaua.” Küsimusele, kas Sarkozyl oli südameprobleem, vastas Guéant: „See on kahtlemata vale. Enneaegne oleks seda öelda.”

Presidendi kauaaegne sõber, parlamendisaadik Patrick Balkany nimetas „väikese intsidendi” põhjuseks väsimust, ületreenimist ja uut karmi kaalulangetusrežiimi, millest Sarkozy kinni pidavat. Balkany sõnul võiks president end vähem pingutada ja veidi rohkem süüa. „Ta on endale sellise režiimi kehtestanud, mis näeb välja rohkem Tour de France’i võistlejale kui presidendile sobilik. Loodan, et see on talle hoiatuseks, et ta veidi mõõdukamalt pingutaks.”

Hüperpresident

Satiirilisema meedia hinnangul oli Sarkozy juba ammugi oma trennidega – eelkõige just igal võimalusel avalikustatud jooksutrennid – liiale läinud. Higise särgi, Nike lühikeste pükste, sokkide ja tossudega riigipead kutsutavat lõõpides „president Nike-olas’ks”.

Viimasel ajal jooksvat Nike-olas regulaarselt koos oma naisega, selle kuu algul nähti neid jooksmas ka New Yorgis Central Parkis. Lisaks tegevat Sarkozy trenni personaaltreeneri näpu-näidete järgi. Eelmisel nädalal käis Sarkozy vaatamas üht Tour de France’i etappi ja pajatas siis, kuidas ta rattasõitu armastab.

L’hyperprésident, nagu teda mõnikord nimetatakse, on oma üliaktiivse tegutsemisega ka kriitikat pälvinud. Näiteks on talle ette heidetud, et ta juhib Prantsusmaad peaaegu et ainuisikuliselt, kahjustades demokraatlikke institutsioone. Kuid Super-Sarko ise väidab, et riik vajabki eesotsas dünaamilist reformaatorit, ning et teda ei ole valitud presidendiks selleks, et ta istuks pukis ja „vaataks, kuidas rongid mööda sõidavad”.

Presidentide tervis on olnud tabu

•• Alles pärast president George Pompidou surma 1974. aastal sai avalikkus teada, et riigipea oli põdenud verevähki. Niisamuti oli enam kui kümme aastat saladuseks, et president François Mitterrandil tuvastati peagi pärast presidendiks valimist 1981. aastal eesnäärmevähk.

•• 2007. aastal presidendiks saades lubas Sarkozy, et tema tervislikust seisundist avaldatakse regulaarselt ülevaateid. Kuid kui ta sama aasta sügisel lühikeseks ajaks hospitaliseeriti, eemaldamaks kõrist mädapaiset, ei teatatud sellest sugugi. Mitu kuud hiljem teatasid toimunust kaks ajakirjanikku ja siis presidendipalee seda ka kinnitas.

•• Sarkozy viimane terviseraport avaldati 3. juulil. Selles tõdetakse, et presidendi kardiovaskulaarsete testide ja vereuuringute tulemused on normaalsed. Väidetavalt on Sarkozy juba pikemat aega vaevelnud migreenihoogude käes. Teadaolevalt hoidub Sarkozy täielikult alkoholist, kuid ei suuda nii mõnigi kord vastu panna šokolaadi ja magustoitudega liialdamisele.