Euroopas on Holland ja Soome juba asunud väiksemaid eurosente käibelt tõrjuma, kuid samasugune debatt kestab ka ookeani taga. Detsembris korraldati Kanadas avaliku arvamuse küsitlus, mille kohaselt 55 protsenti inimestest tahaks loobuda väikseimast mündist ehk pennist.

USA-s kehtib dollar, mis jaguneb sajaks sendiks, kuid rahvasuus on ühesendine saanud nimeks penny, viiesendine nickel ja kümnesendine dime. Ning kui veel pool sajandit tagasi oli võimalik osta asju, mis maksid mõne sendi, siis nüüd on olukord teine. Mullu avastati, et ühe USA penni tootmine maksab juba 1,62 senti ehk ilmselgelt on selles sisalduva metalli väärtus nominaalist suurem.

Kanadas tuntakse sealse peenraha kohta samu nimetusi ja seal on jõutud samade probleemideni. Ühe penni tootmine maksab poolteist senti ja selle metallitüki eest ei saa tegelikult midagi osta. Ja nüüd on ka Kanada senatikomitee toetanud pennidest loobumist. Kuid otsuste tegemine võtab veel aega.

Põhjamaad, Suurbritannia...

USA-s on pennidebatt jäänud majanduskriisi varju ning Arizona vabariiklaste esindaja Jim Kolbe kaks pennist loobumise eelnõu jäid nii 2002. kui ka 2006. aastal sealse kongressi komisjonidesse toppama. USA ajaloos on juba näiteid peenraha käibelt kõrvaldamise kohta: 1857. aastal loobuti sealsest poolesendisest. Kuid nüüdseks on inflatsioon oma töö teinud ja ka pennidega arveldamine tähendab juba üleliigset ajakulu.

On olnud aegu, mil ka kõige pisemal peenrahal oli kõva väärtus, kuid uuemal ajal on ta pigem tüliks. Rootsi eemaldas ühe- ja kaheöörised käibelt 1972. aastal, sama tehti viie-, kümne- ja 25-ööristega 1991. Ja 2010 võeti käibelt ka 50-öörine. Ka Norra ja Taani on loobunud väiksematest kui 50-ööristest.

Suurbritannia läks rahanduses kaheteistkümnendsüsteemilt kümnendsüsteemile üle 1971. aastal ja üleminekuajal nähti seal jätkuvat vajadust poolepenniste müntide järele. Need kõrvaldati aga käibelt 1984. aastal. Küll on siiani ringluses ühe-, kahe-, viiepennised ja suuremadki Briti mündid. Muide, varasemad veerandpennised kadusid käibelt juba 1960. aastal.

Holland loobus 2006. aastal uute üheste ja kaheste eurosentide vermimisest. Soome küll toodab neid edasi, kuid need on sama hästi kui käibelt kadunud.