Terrorist võidupühast ei hooli. “Selle kuriteo sooritasid jätised, kellele pole miski püha,” ütles Putin Kremlis pärast võiduparaadi Punasel väljakul, kus ta oli veel terroriteost teadmata pidanud kõne, milles võrdles 57 aasta eest lõppenud võitlust natsismiga praeguse terrorismivastase võitlusega. “Meil on õigus käsitleda neid natsidena, kelle ainsaks eesmärgiks oli surma levitamine, hirmu külvamine ja mõrvad.”

Plahvatus toimus Dagestani pealinnast Mahhatškalast paar-kümmend kilomeetrit lõunasse jäävas Kaspiiskis hommikuse võiduparaadi ajal, kui lõhkekehast möödusid armeeorkester ja sõdurite kolonn. Võimude teatel sai haavata vähemalt 150 inimest, neist poolesaja seisund on raske.

Lõhkekeha oli peidetud Kaspiiski peatänavat ääristavatesse põõsastesse umbes 300 meetri kaugusele keskväljakust, kus paraad toimus. Raadio teel juhitav jalaväemiin plahvatas hetkel, mil orkester põõsastest möödus.

Telekanal NTV näitas kaadreid lõhki rebitud trummidest, verelaikudest ja prillitükkidest tänavapinnal ning veristest sõduritest rebenenud vormiriietuses.

Miin orkestri teel. “Pilt on kohutav. Igal pool vedeleb kehaosi ja lehkab hingematvalt,” ütles sündmuspaigal viibinud NTV korrespondent Ruslan Gusarev, kelle sõnul võttis sõja-väeorkester paraadist osa jalgsi, mitte bussiga, nagu esialgu teatati. Orkestrit ümbritsesid rong-käigus lapsed ja sõjaveteranid.

Pommiplahvatusi on Tšetšeeniat ümbritsevatel aladel toimunud varemgi. Põhja-Osseetias sai 28. aprillil Vladikavkazi turuplatsil toimunud pommiplahvatuses seitse inimest. Mullu novembris hukkus samas kohas plahvatuses viis inimest.

Samas Kaspiiskis, sõjaväelinnaku kortermajas plahvatas 1996. aasta novembris võimas pomm, tappes 68 inimest. Süüdlasi pole leitud, süüdistatud on aga tšetšeenidest terroriste.

Pommid plahvatasid Kaspiiskis ka kahel korral 1999. aastal, ohvreid ei olnud.

Pärast elumajaplahvatusi Dagestanis Buinakskis, Moskvas ja Volgodonskis alustas Moskva 1999. aastal uut sõda Tšetšeenias, kus iseseisvuslased osutavad siiani vastupanu Vene vägedele, sealhulgas korraldades ka pommirünnakuid.