Rakett lendas üle Jaapani Vaikse ookeani poole, jättes maha kaks järku, mis raketti lennu algul kiirendasid. Üks kukkus Jaapani ametnike sõnul merre Jaapanist ida pool ja teine lääne pool, vahendas BBC.

Põhja-Korea ametlike allikate järgi saadeti orbiidile satelliit, kuid naaberriigid peavad seda kaugmaaraketiks, mida võib tarvidusel nende vastu sõjaliselt tarvitada. Jaapan oli juba mõni aeg tagasi valmis raketti alla tulistama, juhul kui see peaks riigi territooriumi ähvardama.

Jaapan nimetas Põhja-Korea teguviisi "väga kahetsusväärseks", Lõuna-Korea sõnul oli raketikatsetus ÜRO resolutsiooni selge rikkumine. Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni peasekretär Ban Ki-mooni sõnul ei aita Põhja-Korea ettevõtmine kaasa piirkonna turvalisusele.

"Põhja-Korea on ignoreerinud oma rahvusvahelisi kohustusi, lükanud tagasi üksmeelsed üleskutsed end tagasi hoida ja jätkanud enda isoleerimist rahvusvahelisest kogukonnast," kommenteeris USA president Barack Obama kirjalikus avalduses, kutsudes Põhja-Koread "hoiduma edaspidistest provokatsioonidest".

Täna koguneb Jaapani nõudmisel New Yorgis erakorralisele istungile ÜRO julgeolekunõukogu, et asja arutada.

Anonüümseks jäänud Lõuna-Korea ametnik ütles Yonhapi uudisteagentuurile, et raketiga tundus tõepoolest kaasas olevat satelliit, kuigi ei ole selge, kas see edukalt kosmosse jõudis.