Ainuke konkreetne tulemus kohtumisele oli siiski, et osapooled leppisid kokku kohtumise kahe kuu pärast, mis annab märku, et kõik, ka Põhja-Korea on huvitatud vastasseisule mingi positiivse tulemuse saavutamisest.

Uuteks kõnelusteks täpset aega ja kohta paika ei pandud, kuid ilmselt toimuvad need oktoobris ja taas Pekingis, mida kõik pooled suhteliselt neutraalse kohana aktsepteerivad.

„Kõnelustel oli edu ja ka erimelsusi, kuid kõik osapooled leidsid, et kõnelused on kasulikud,” ütles läbirääkimiste lõpptseremoonial Hiina asevälisminister Wang Yi.

Põhja-Korea esitas aga hulga nõudmisi USA-le, lubades lõpetada oma tuumaprogrammi, kui USA lõpetab vaenuliku poliitika.

Washingtoni hinnangul on Pyongyangil juba praegu üks või kaks tuumarelva ning nüüd ootab USA kommunistlikult Korealt lubadust lõpetada oma programm enne mingite järeleandmiste tegemist.

„Me lõpetame oma tuumaprogrammi, kui USA muudab meie vastast vaenulikku poliitikat ja ei ohusta meid enam,” ütles Põhja-Korea delegatsiooni juht Kim Yong Il.

„Kui USA jätkab nõudmist, et me lõpetaks tuumaprogrammi kõigepealt ning ignoreerib meie õiglasi ettepanekuid, pole meil valikuit kui jätkata tuumarelvastumist,” lisas ta.

Kim ütles, et Põhja-Korea on USA-le ette pannud kütusetarnimise jätkamise, mittekallaletungipakti sõlmimise, tuumareaktorite ehitamise ja diplomaatiliste suhete taastamise, vastutasuks pakub Põhja-Korea, et lõpetab tuumaprogrammi, lubab inspektsioone riigis ja peatab raketiekspordi.

Samas teatas ÜRO aatomienergiaagentuur IAEA juht Mohamed El Baradei, et Põhja-Koread ei saa usaldada. „Ma ei usu, et neid saaks usaldada,” sõnas El Baradei. „Siski, ma tahaksin nendega tööd teha ja tuua nad tagasi relvastuspiiramisleppe juurde.”

El Baradei ütles ka, et Põhja-Korea on tema hinnangul maailma suurim tuumaoht. „See on kõige ohtlikum situatsioon mitmest aspektist, kuna neil on võime ja miks mitte ka relvad,” ütles ta. „Nad kasutavad seda santažeerimiseks ja ma arvan, et see on väga ohtlik pretsedent.”

Asevälisminister Wang sõnas siiski, et USA pool loodab edu Põhja-Koreaga diplomaatiliste suhete sisseseadmise osas. Esimest korda tehti selline ettepanek kümne aasta eest, kuid toona see ei täitunud.

Põhja-Korea, Lõuna-Korea, USA, Jaapan, Hiina ning Venemaa alustasid kolmapäeval Pekingis kuuepoolseid kõnelusi Põhja-Korea tuumaambitsioonide osas. Tuumakriis Korea poolsaarel algas eelmise aasta sügisel, kui Põhja-Korea tunnistas USA-le, et arendab tuumarelva ning on seega rikkunud tuumarelvastuse piiramise lepet.

USA president George Walker Bush on Põhja-Koread koos Iraani ning Saddam Husseini aegse Iraagiga nimetanud kurjuse telje riikideks.