Mõni tund hiljem katsetati Põhja-Koreas arvatavasti ka lühimaaraketti, vahendas BBC Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap teadet.

Ametlik teade, mis Põhja-Korea raadios ette loeti, kinnitas, et järjekordne maa-alune tuumakatsetus "viidi edukalt läbi" ning et see oli "osa meetmetest, et suurendada vabariigi enesekaitseks mõeldud kõigis suundades heidutavat tuumaarsenali".

USA geoloogiakeskus andis teada, et öösel toimus tõesti 4,7-magnituudiline tõuge umbes 10 kilomeetri sügavusel maa all. Lõuna-Korea geoloogid kinnitasid, et tõuge tähendab tuumaplahvatust. Ka Venemaa kaitseministeerium kinnitas katsetuse toimumist.

Põhja-Korea ettevõtmine on oht rahvusvahelisele rahule, kommenteeris USA president Barack Obama tuumakatsetust. USA peab kriisiläbirääkimisi Lõuna-Koreaga.

Naaberriigid on sattunud teatest ärevusse: Lõuna-Korea president on kokku kutsunud erakorralise julgeolekunõupidamise ja Jaapani valitsus paneb kokku asjaga tegelevat töörühma.

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni julgeolekunõukogu peab täna juhtumile pühendatud istungi New Yorgis, teatas Venemaa suursaadik ÜRO juures Reutersi vahendusel.

Möödunud nädalal katsetas samuti rahvusvahelise ülduse silmis paariariigiks peetav Iraan kaugmaaraketti, mis võib kanda tuumalõhkepead 2000 kilomeetri kaugusele. Seega võiks Iraan tarviduse korral kasutada raketti, et rünnata Iisraeli, millel on oma tuumarelvastus.  

Mõned nädalad tagasi katsetas Põhja-Korea ka kaugmaaraketti, mille komponendid kukkusid merre Jaapani läheduses.