Üks kummalisemaid ilmastikunähtusi tabas Moskvat, kus lume asemel hakkas sadama vihma, samal ajal langes temperatuur aga järsult kümne miinuskraadini. Sõidukid, hooned ja tänavad kattusid ligi 1,5 sentimeetri paksuse jääkihiga. Domodedovo lennujaam oli sunnitud end sulgema, trammid ja trollid ei saanud sõita, elektrikatkestused jätsid samal ajal vooluta 400 000 inimest.

Ilmselt kõige tugevamat lumesadu nähti samal ajal Kanada läänerannikul Vancouveri saarel. 48 tunniga sadas Washingtoni mäenõlvadele kuni 2,5 meetrit lund, millega paisus selle talve lumekiht juba 5,2 meetri paksuseks. Kuid sealne talispordikeskus suutis eilseks avada 65-st mäesuusarajast 55 ja 15-st murdmaarajast kaheksa.

Los Angeles ujub

Võrdluseks, Aspenis Colorados on nädalaga maha sadanud 63,5 cm lund ning sealne püsilume kiht on juba 172,7 cm paks. Lumesadu mattis veelgi paksema lumekihi alla Mammothi mäe suusakeskuse Californias. Mägedest alla tulles nähti aga teistsugust uputust – Los Angeleses sadas jõulunädala alguses alla 9,5 sentimeetrit vihma ehk veerand terve aasta normist, mis uputas maju ja autosid ja sundis evakueerima 2000 inimest.

Olukord USA idarannikul polnud sugugi parem. Atlanta linn hõiskas selle üle, et esimest korda pärast 1882. aastat nähti sealgi valgeid jõule. Kõrgematel laiuskraadidel kahanes rõõm aga dramaatiliselt, sest seal möllas lumetorm. New Yorgis, Chicagos jm olid lennujaamad juba püstihädas. Kolm USA suuremat lennufirmat on lumesaju tõttu ära jätnud kokku juba ligi 1200 lendu. Massachusettsis, Maine’is, Marylandis, New Jerseys, Põhja-Carolinas ja Virginias kuulutati lume tõttu välja eriolukord.

„Kahjuks on meie linn otse lumetormi tee peal,” teatas New Yorgi linnapea Michael Bloomberg, tunnistades, et enam kui 55 km/h puhuvate ja lund külvavate tuuleiilide vastu pole midagi ette võtta, isegi siis, kui linna lumest rookimiseks on välja aetud 1700 lumesahka ja 2400 lumekoristajat. Pühapäeval sadas New Yorgis veel 46 sentimeetrit lund. Eile hommikul ei väljunud JFK ja Newarki lennuväljalt ühtki lennukit, LaGuardiast suutis õhku tõusta vaid mõni üksik lend. JFK tablool terendas pärastlõunalgi pea iga lennu real märkus delayed (edasi lükatud) või cancelled (ära jäetud). Long Islandi raudteeliin oli eile lume tõttu suletud, nagu ka terve hulk bussiliine.

Siinpool Atlandit olid lennujaamad ja kiirteed lumehädas juba paar nädalat enne jõule. Euroopa Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas pälvis lausa üleilmset tähelepanu, soovitades suurematel lennuväljadel lumetõrjel Põhjamaadest õppust võtta.

Ometi jäi ka eile Maini-äärses Frankfurdis ära pea iga neljas lend, suured viivitused olid Prantsusmaal Orly ja Roissy (Charles de Gaulle’i) lennujaamas, kuid Heathrow’lt Londonis väljus suurem osa lende juba plaanipäraselt.

Lumepilv taandub

Briti ilmateadete kohaselt sadas eile lund kõige rohkem Ida-Euroopas Norrast kuni Bulgaariani, Lääne-Euroopas ja Itaalias oli lumesadu juba järele andnud, Kreekas ja Türgis sadas eile aga vihma. Saksamaal mõõdeti lumekihi paksuseks mägedes kohati juba enam kui meeter, Berliinis 26 sentimeetrit. Prantsusmaa põhjaosa oli lume tõttu „oranžis häireolekus”, samal ajal arvati Püreneede suusakeskustes, et lund võiks rohkemgi sadada.

Ka Hollandis valitses lumesaju tõttu eile veel kaos, kuna autod ei püsinud teel ja jõulud algasid tõsiste liiklusummikutega. Belgias loeti 2010. aasta lumesaju päevad kokku, ning neid tuli juba 53, mis on rekord alates 1906. aastast. Rootsis ja Soomes oli eile tõsiseid lumeprobleeme raudteel.

Jaapanis Fukushima prefektuuris tõi ootamatu lumesadu probleeme kiirteedel, kus tuli lumevangist välja kaevata vähemalt 300 autot. India pealinna Delhit tabas aga paks udu, mistõttu seal tuli omakorda ära jätta ligi 70 lendu ja 55 rongireisi.