Eile oli kavas süüdistuse ettelugemine neljale kohtualusele ja seejärel oleks pidanud 12 teisi­päeval valitud vandemeest hakkama ära kuulama tunnistajaid. Kohtunik Jevgeni Zubovi esmaspäevase otsuse järgi pidi kõik see toimuma avalikult ajakirjanike juuresolekul.

Praktikas aga ei tahtnud kohtusekretärid eile ajakirjanikke juba protsessi alguses saali lasta, väites, et seal ei jätku ruumi. Saal oli tõepoolest valitud väike, sinna mahtus umbes kümme ajakirjanikku, aga soovijaid oli mitu korda rohkem. Kohtunik lõpetas vaidlused Vaidlused lõpetas kohtunik Zubov, kes luges ette vandemeeste saadetud kirjakese. Selles seisis, et vandemehed keelduvad oma ruumidest kohtusaali tulemast, kuni saalis on ajakirjanikud. Kohtunik teatas, et seoses sellega kuulutab ta istungi kinniseks, nagu soovisid kohe algusest peale riiklikud süüdistajad.

Selle otsuse peale protestisid nii kohtualuste kaitsjad kui ka kaks aastat tagasi kodumaja eest tapetud Novaja Gazeta ajakirjaniku Anna Politkovskaja pere advokaadid. Politkovskaja pere advokaadi Karina Moskalenko sõnul teadsid vandemehed juba enne valimist, et protsess tuleb avalik, ja kohus oleks pidanud selgitama, et neil pole põhjust karta ei oma rahvast ega ajakirjandust. Ajalehe Novaja Gazeta peatoimetaja Dmitri Muratov nimetas kohtunikku põhimõttelagedaks inimeseks.

„Austame vandemeeste institutsiooni, aga saame suurepäraselt aru, et see otsus oli pelgalt poliitiline,” ütles Muratov kohtu ees ajakirjanikele. „Ühiskonna ees ei saa jätta saladuseks seda, kuidas valmistati ette Anna Politkovskaja mõrva ja kuidas selle nimel tegutsesid eriteenistuste agendid.” Muratov lubas, et vastukäiguna hakkab Novaja Gazeta avalikustama kõiki mõrva uurimist puudutavaid materjale, mis on toimetuse käsutuses. Seni leht seda ei teinud, et mitte mõjutada uurimist. Kohtu all on neli meest, kuid nende seas ei ole mõrva täideviijaid ega tellijaid.

Kommentaar:

Jaanus Piirsalu, Moskva korrespondent: Nii pidigi minema, kahjuks

Imet ei sündinud. See võis tunduda esmaspäeval suure või­duna, et kohtunik otsustas Politkovskaja mõrva arutada avalikult, kuid paljud ei pannud võib-olla tähele, et otsusele pandi pomm alla. Kohtunik seadis avaliku istungi tingimuseks, et vandemehed ei saa protsessi ajal ühtegi ähvardust, aga ma ei tea Moskvas ühtegi kõlavat protsessi, kus poleks ähvarduste tõttu vandemehi vahetatud. Kusjuures kohtunik ise torpedeeris eile oma tingimust, sest veel pole andmeid selle kohta, et vandemehi oleks juba ähvardatud.