"Vargad, vargad!" karjus rahvahulk, kes avaldas meelt uue, peaminister Andrius Kubiliuse juhitud paremtsentristliku valitsuse vastu, kirjutas Reuters.

Maksukoormuse vähendamist nõudev ja avaliku sektori palgakärpeid nõudev rahvahulk nõudis seimi esimehe Arunas Valinskase väljatulemist, kuid nende juurde tuli Liberaalide Liidu juht ja endine Vilniuse linnapea Artūras Zuokas, keda visati munaga. Rahvahulk üritas seejärel seimi sisse tungida, kuid politsei ajas nad kaks korda tagasi, kirjutas Leedu Delfi.

Meeleavaldajad hakkasid politseid loopima kivide ja munadega, politsei lasi käiku pisargaasi, kummikuulid ja koerad, et rahvast laiali ajada, kirjutas Litovski Kurier.

Meeleavaldajad viskasid kividega sisse seimi hoone aknaid. Jõu ja pisargaasiga Vilniuses seimi juurest tagasi tõrjutud meeleavaldajad üritasid taas parlamenti rünnata, kuid politsei tarvitas nende vastu veel kord pisargaasi. Rahvusraamatukogu juures lendasid taas lumepallid, kivid ja munad ning oli kuulda, kuidas politsei tulistatud suitsupommid lõhkesid.

Kella kolmeks oli seimi ette jäänud mõni üksik meeleavaldaja, ülejäänud olid laiali läinud.

Rahvale pinnuks silmas kõrged maksud ja riigiametnike kärbitud palgad

Meeleavalduse korraldasid ametiühingud, et protestida valitsuse kulukärbete vastu. Meeleavaldajad kandsid loosungeid, millel oli kirjas "Lõpetage vaesumine ja tööpuudus", ja marssisid parlamendi ja valitsuse hoone ette, nõudes, et valitsus võtaks tagasi maksureformid ja avaliku sektori palgakärped.

"Me nõuame kindlaid, kuid hästi läbimõeldud otsuseid, mida ei tehtaks üleöö," rääkis Bloombergile meeleavaldaja Aldona Balsiene. "Nõuame riigi vaesestamise poliitika lõpetamist ja maksukoorma kergendamist."

"Inimeste pettumus toob kaasa poliitilisi tagajärgi kõikides Balti riikides," kommenteeris Bloombergile Danske Banki analüütik Lars Christersen. "Poliitikute tegutsemivabadus on praegu väga piiratud ja seda on rahvale väga raske seletada."

Metallitöötajad, megafonidega populistid ja antisemiidid

Läti vabade ametiühingute liidu aseesimees Egils Baldzens teatas LETA-le, et ametiühingute korraldatud meeleavaldusele kogunesid kultuuri-, põllumajandus- ja metallitöölised, samuti puidutöötlejate, meremeeste ja ametiühingud. Miitingule tulid Vilniuse, kuid ka teiste Leedu linnade – Panevežyse, Šiauliai, Radviliškise, Ukmergė – elanikud. Miitingust võtsid osa ka opositsiooniparteisid esindavad seimi liikmed.

Agressiivselt meelestatud miitingulisi tõi kohale viimastel valimistel 3protsendilise häälesaagiga seimist välja jäänud populistliku erakonna Frontas juht Algirdas Paleckis. Frontas moodustati Paleckise juhtimisel pärast seda, kui mees oli sotsiaaldemokraatlikust erakonnast lahkunud.

Rahva seas lehvisid ka Mindaugas Murza juhitud Šiauliai radikaalse antisemiitliku organisatsiooni lipud.

Peaminister ei taha rääkida, president kutsub üles dialoogile

Peaminister Andrius Kubilius ei soovinud miitingulistega kohtuda, nendega pidi kohtuma sotsiaal- ja tööministeeriumi abiminister Klaudijus Stanionis, rahandusministeeriumi kantsler Ingrida Šimonite ja peaministri nõunik Mikolas Majauskas.

Leedu president Valdas Adamkus taunis oma avalduses vägivalda ja kutsus üles dialoogile.

Linnas hoiab korda 400 politseinikku ja lisaks veel 150 julgeolekuteenistuse töötajat. Politsei kinnitas enne miitingut, et agressiivselt meelestatud meeleavaldajad eemaldatakse rahvahulgast, näidates nii oma valmisolekut massirahutusteks.

Leedu peaprokuratuur alustas rahutustega seoses kohtueelset uurimist, kirjutas Leedu venekeelne leht Litovski Kurier. Rahutustes on saanud viga üks politseinik ja mõned tsiviilisikud. Kinni on võetud 11 isikut.