Poola paremtsentristliku valitsuse toetuse pälvinud seaduse alusel saavad neile tingimustele vastavad pedofiilid pärast vanglakaristuse lõppu kastreerivat keemiaravi, vahendab Reuters.

„Selle meetme eesmärk on parandada süüdimõistetu vaimset tervist, vähendada tema sugutungi ja seega kahandada riski, et ta paneb toime veel mõne kuriteo,“ teatas Poola valitsus.

Poola peaminister Donald Tusk märkis hiljem, et pedofiilid on degenerandis ja neid ei saa enam nimetada inimesteks. Peaministri sõnad ärritasid inimõiguslasi. „Mistahes kohustusliku ravimeetme juurutamine tekitab kahtlusi, kuna selline nõue pole iial mõistlik ja elu suudab alati pakkuda juhtumeid, mida seaduseandjad ei suuda ette näha,“ ütles Helsinki Foundationi nimelise inimõiguslaste organisatsiooni liige Piotr Kladoczny ja lisas, et tema teada on Poola uus seadus selles vallas Euroopa rangeim.

Täna parlamendi alamkojas vastu võetud seaduse peab veel heaks kiitma ka parlamendi ülemkoda, kuid Reutersi hinnangul on tegu vaid formaalsusega, kuna peaministri parteil on ülemkojas enamus.