Kuu aja pärast euroliidu eesistuja rolli üle võttev Saksamaa loodab lahendada liidusisese tõsise võimuvõitluse, mis on päädinud Poola vetoga läbirääkimiste alustamisele Venemaaga. Tegemist on esimese nn Weimari kolmnurga kohtumisega pärast seda, kui Poola president loobus suvel kõnelustest, “haigestudes” teda kartuliga võrrelnud Saksa ajalehe tõttu.

Saksamaa rahvusvaheliste ning julgeolekuasjade instituudi (SWP) analüütik Andreas Maurer märkis Deutsche Wellele, et Berliin üritab mängida Poola ja Venemaa ausat vahendajat. Kuid ta lisas, et Saksamaal on “lihtne rääkida Poola nimel, kuid raske pidada läbirääkimisi Poola endaga”.

Gaasijuhtme vari

Varssavit ärritavad eriti Berliini otsekontaktid Moskvaga, mida kasutades ülejäänud Euroopa Liidu partneritest mööda minnakse. Kõige ilmekamalt demonstreeris seda Saksa-Vene kokkulepe rajada Läänemere põhja gaasijuhe.  

Poola presidendi Lech Kaczynski sõnas eile ilmunud intervjuus Saksa väljaandele Focus, et on naiivne arvata, nagu ei kasutaks Venemaa Läänemere gaasijuhet poliitilistel eesmärkidel.

“Ma ei suuda uskuda, et Saksa poliitikud ei näe mingit vahet Prantsusmaal, Saksamaal ja Poolal ühelt poolt ning tänapäeva Venemaal teiselt poolt,” viitas ta Moskva ebademokraatlikele suundumustele.

Kaczynski sõnul on “kõige ohtlikum asi”, mida ta on viimasel ajal kuulnud, väide, nagu oleks Venemaal kaks strateegilist partnerit: Euroopa Liit ja Saksamaa. “Ma arvasin alati, et Saksamaa on osa Euroopa Liidust,” märkis president.

Maurer juhtis tänase kohtumise valguses tähelepanu tõigale, et Euroopa Liitu vedav Saksa-Prantsuse mootor on kaotanud suure osa oma tähtsusest ning peab üha enam andma võimutäiust uutele liikmesmaadele. Igatahes on nii Pariis kui ka Berliin hoidunud seni Poolat viimase veto pärast avalikult ründamast.

Samal ajal katsub Poola eest seista euroliidu juhtorgan Euroopa Komisjon. Siiani pole tal läinud korda veenda Moskvat pidama läbirääkimisi Brüsseli ja Varssaviga, et leida lahendus Varssavit suhetes Venemaaga enim ärritava Poola lihatoodete impordikeelu tühistamiseks.

Poola nimel teevad tõsiseid pingutusi ka Saksamaa diplomaadid. Nad loodavad veenda Venemaad lõpetama piiranguid enne Euroopa Liidu tippkohtumist või kõige hiljem uueks aastaks. Moskva on omalt poolt mõista andnud, et võib keelata liha sisseveo kogu Euroopa Liidust.

Poola president ründas Venemaad

•• Saksa ajalehele Focus antud intervjuus märkis Lech Kaczynski, et Venemaa kulutab tohutuid summasid relvastusele ajal, mil tema riik maadleb suurte sotsiaalsete probleemidega.

•• Ta viitas ka kahe Kremli kriitiku, Anna Politkovskaja ja Aleksandr Litvinenko hiljutisele surmale. “Venemaal esineb nähtusi, mis ei ilmne kuskil mujal. Kõik faktid pole avalikult teada. Kuid keegi ei eita, et Politkovskaja mõrvati ning Litvinenko juhtum on väga kahtlane,” sõnas president. “Vähemalt Poolas pole viimastel aastatel kaotanud elu ükski opositsionäär.”

•• Poola juhid on ka varem korduvalt kurtnud, et Saksamaa pigistab ärihuvide nimel silma kinni Venemaa inimõiguste rikkumise ning süveneva autoritaarsuse ees.

•• Lisaks suhetele Venemaaga rikub kahe riigi läbikäimist Poola jonnakas käitumine läbirääkimistel Euroopa Liidu sees. Nii on Poola viimase 12 kuu jooksul võtnud jõuliselt sõna teenustedirektiivi ning Schengeni tsooni laiendamise küsimustes. Jaanuaris pani Poola üksinda veto käibemaksureformidele.

•• “Nad isoleerivad Poola Euroopa Liidu sees,” pidi Saksamaa asevälisminister Gernot Erler hiljuti tõdema.