Esimesena hakkas Poolale omast toiduvalikut pakkuma J. Sainsbury PLC, kes käivitas eelmisel nädalal vastava katseprojekti. Kaubandusketi 11 Põhja-Londoni ja Lutoni supermarketist võib leida nüüd 32 Poola toodet, sealhulgas täidetud kapsas ja marineeritud ploomid. Projekti edukuse korral võetakse uued tooted müügile kogu riigis.

Eile teatas ka Ameerika pärit-olu Tesco PLC ametlikult, et nende Suurbritannia toidukauplusekettides hakati müüma poolakate soovitud toiduaineid ja valmisroogasid. Suurbritannia suurima toidupoeketi riiulitelt võib nüüd leida näiteks marineeritud kapsast, hapukapsasuppi, guljašši, borši, soolapulki, samuti šokolaadiga kaetud vahukomme.

Suurbritannia suuruselt kolmandal kaubandusketil Asda on plaanis uus etniline toiduvalik oma müügilettidele tuua arvatavasti oktoobris.

Immigrante ligi miljon

Samas rõhutavad kaubanduskettide varustajad, et Poola toitu ei soovi mitte ainult viimastel aastatel riiki sisserännanud. Tesco PLC etniliste projektide juht Martin Koyce ütles, et surve toiduvaliku rikastamiseks tuli ka Suurbritannias juba elanud Poola päritolu inimestelt, kes soovivat etnilise toidu kaudu meenutada oma päritolu. Lisaks märkis Koyce, et Briti tarbijad on suhteliselt uuendusmeelsed ja uued pakutavad toidud lisanduvad ilmselt paljude brittide toidulaualegi.

Pärast Euroopa Liidu laienemist on paljud poolakad kasutanud võimalust siirduda Lääne-Euroopasse parema elu otsingule. Sihtmärgiks on enamasti võetud Suurbritannia, kuhu sealse siseministeeriumi andmetel on viimase kahe aasta jooksul end tööle registreerinud üle 230 000 poolaka.

Tegelik poolakate arv riigis on aga arvatavasti tunduvalt suurem. Eri hinnangutel jääb see tõenäoliselt poole miljoni ja miljoni vahele, mis muudab poolakad 60 miljoni elanikuga saareriigis üheks suuremaks välismaalaste kogukonnaks.

Poolakad mõjutavad Briti majandust

•• Poolakate järjest kasvav osa ühiskonnas tähendab tarbimisvalikute suurenevat mõju kogumajandusele. Texase ülikooli teaduri dr Elizabeth Engelhardti sõnul on tarbimisvalikute suhtes üheks tundlikumaks majandussektoriks just toiduainetööstus, kus inimeste tarbimismudeli määravad suuresti harjumused.

•• Seetõttu ongi Briti toidupoeketid sunnitud konkurentsis püsimiseks arvestama kasvava poolakate kogukonna traditsioonilisi söömisharjumusi.