Portugali peaminister Antonio Guterres sulgeb pidulikult tammi tohutud luugid, mis peatab Guadiana jõe ja tekitab ajapikku 250 ruutkilomeetri suuruse järve.

##Looduskaitsjad kavatsevad tseremooniast osa võtta leinariietes, juhtimaks tähelepanu loodusele tekitatavele kahjule.

Lähedalasuva Beja asula linnapea aga väidab, et hoopis inimene on liik, mis selles piirkonnas hävimisohus on. “Meil on päike, meil on maa, nüüd on ka vesi,” ütles Jose Carreira Marcos.

Vee alla jääb ka üks küla - Luz – mis on samal kujul üles ehitatud mõned kilomeetrid uuest veepiirist eemal, ka surnuaed on üle viidud. Paljud elanikud, kelle esivanemad on külas elanud sajandeid, protesteerivad kolimise vastu.

Veesügavustesse jäävad 160 kiviaegsete joonistustega rahnu ja Rooma fort, samuti lindude ja loomade elualad ning taimede kasvualad.

Reservuaari haldama hakkav firma väidab, et on uude kohta üle viinud nahkhiirte elualad ja haruldaste nartsisside kasvualad.

Kui veehoidla on täis, genereerib see keskeltläbi 300 gigavatti energiat tunnis, millest peaks piisama 180 000 elanikuga linna vajaduste rahuldamiseks.

Looduskaitsjad väidavad, et tamm on raharaiskamine, sest vaid poolel maast, mida veehoidla abil niisutada on võimalik, saab kasumiga põllumajandusega tegeleda.