Teisipäevaõhtune Thbilisi-Bathumi reisirongi blokeerimine opositsiooni poolt näitas ilmekalt lõhet Gruusia ühiskonna suhtumises juba kuus nädalat kestnud ettevõtmistesse, millega nõutakse president Mihheil Saakašvili tagasiastumist.

Ühel pool oli umbes paar tuhat parlamendivälise opositsiooni toetajat ja nende vastas vihased rongisõitjad, lihtsad inimesed – kõigil emotsioonid lakke kruvitud.

Ainult indu juurde

„Kui me täna seda rongi ei peata, siis mitte midagi siin riigis ei muutu. Aitab!” hüüdis 28-aastane Giorgi mulle innustunult veidi enne kella ühtteist õhtul Thbilisist väljuma pidanud 14-vagunilise rongi veduri ees rööbastel seistes.

„Nad karjuvad, et Saakašvili peab lahkuma, võib-olla paljud toetavad seda, aga nii ei tohi teha! Las sulgevad parlamendi, aga miks peavad lihtsad inimesed kannatama,” ütles vagunis istunud Bathumi sihvkamüüja Tamara Natškebaja nõutult.

Füüsilist kokkupõrget rongipeatajate ja sõitjate vahel õn­neks ei tekkinud. Kardetud konflikti politseinikega samuti mitte, sest neid polnud lihtsalt kuskil näha. Gruusia siseministeerium hoiab teadlikult politseid protestiaktsioonidest eemal.

Rongiblokeerimine tekitas erimeelsust ka protestijate endi seas. Üks nende juhte kutsus üles reisirongile teed andma ja takistama vaid kaubaronge. Mõ­neks ajaks lahkusidki peamiselt noored protestijad veduri eest, kuid vaevalt jõudis rong sõitma hakata, kui nad hüppasid tagasi rööbastele veduri ette ja peatasid rongi uuesti.

Protestijad istusid rongi ees kolm tundi ja lahkusid seejärel. Eile nad enam ronge ei blokeerinud, kuid edaspidi pole see välistatud.

Parlamendiväline opositsioon sai silmanähtavalt indu juurde teisipäeval Thbilisi kesk­staadionil toimunud seni suurimast meeleavaldusest, kuhu kogunes eri hinnangutel 40 000 – 50 000 inimest. Pole välistatud, et protestiaktsioonid jätkuvad veel pikalt, kuigi isegi Gruusia õige­usu kiriku patriarh Ilja II kutsus teisipäeval opositsiooni ja võime üles lahendust leidma.

Vastasseisust kaotab Gruusia majandus

••    Kindlasti kahjustavad protestiüritused niigi mullu sõjas kannatanud Gruusia majandust.

••    Valitsus pole seni tahtnud avaldada andmeid, kuivõrd on äge sisepoliitiline kriis majandusele mõjunud, kuid kaudsete näitajate järgi on mõju olnud märkimisväärne.

••    Gruusia suurima kaubasadama Phothi vabamajandus­tsoon ei leia kuidagi investoreid. Paljud investorid, kes olid pärast sõda isegi nõus naasma, kardavad nüüd sisepoliitilistel põhjustel Gruusias tegutseda.

••    Thbilisi kesklinnas, kus toimuvad peamised meeleavaldused, on äride omanikud kaotanud kolmandiku kuni poole käibest.

••    Thbilisis pole peaaegu üldse näha turiste, kuigi ilm on soe. Tavaliselt on neid seal mai lõ­puks hulgaliselt. Turistipuudusel on Thbilisi kesklinnas või­malik leida korralikke hotellitube hinnaga 40–50 dollarit öö.