Rahvusvahelise punase raamatu nimistu (The IUCN Red List of Threatened Species) peab suuremaks ohuks ning väljasuremise põhjustajaks just elupaikade hävimist, vahendab BBC.

Uuring, millesse oli kaasatud sadu eksperte näitas, et 634 primaadiliigist ja nende alamliigist 11% on kriitiliselt ohustatud, 22% ohustatud ning 15% on grupeeritud kui haavatavad.

Rohkem kui 70% imetajate seltsi kuuluvatest primaatidest ehk esikloomalistest on Aasias ohustatud loomade nimekirjas.

Ülemaailmse loodushoiu grupi IUCN`i esimees ja rahvusvahelise looduskaitse organisatsiooni president Russell Mittermeier väidab, et primaate ähvardavad ka jahimehed, kes neid toiduks ning kaubanduslikul eesmärgil jahivad.

„Mitmetes piirkondades on liigne primaadiliha söömine viinud esikloomalised aga väljasuremisohuni,“ räägib Mittermeier.

Mehe väitel on siiani olnud üheks ohustavaks tegevuseks troopiliste metsade raie, kuid viimaste aastate jooksul on seni veel puutumata piirkondades tõsiseks probleemiks kujunenud ka primaatide küttimine.

„Primaate on kerge jahtida – nad on päevase eluviisiga, elavad grupis ja on lärmakad, see kõik kokku teeb neist üsnagi kerge saagi,“ räägib IUCN liigiprogrammide esindaja Jean-Christophe Vie.

Mitmed Aasia primaadid, näiteks languurid kaaluvad 5-10 kg ning on seetõttu hästi tabatavad.

Aafrikas, veel väidetavalt elutsevaid nn vanamaailma ahve (red colobus monkeys) ei ole nähtud juba 25 aastat.

Punase listi ametnikud on sunnitud nimetama ka mägigorillasid kriitiliselt ohustatud liikide hulka, seda küll mitte otsese populatsiooni vähenemise tõttu, kuid ajendatuna 2007. aasta intsidendist Kongo rahvuspargis, kus tapeti viis gorillat.

2007. aasta jooksul tapeti mässajate ja valitsuse sõjasalkade konfliktipiirkonnas kokku isegi 10 gorillat.

„Kui tappa kas või seitse, 10 või 20 mägigorillat, on sellel juba hävitav toime tervele populatsioonile,“ selgitab olukorda Vie.

„Punase listi kategooriad on kirja pandud vastavalt ootustele või ettenägelikkusele seoses tulevikuga ning tugineb samaaegselt faktidele, mis on juhtunud minevikus. Seetõttu ei ole üksnes otsene arvukuse vähenemine põhjuseks kriitiliselt ohustatud liikideks nimetamisel, “ räägib Vie.

Lõuna-Ameerikas troopilistes metsades elutsevad küünisahvlaste sugukonnast pärinevad tamariinid on looduses juba peaaegu välja surnud, kuid samas on neid küllaldaselt loomaaedades vangistuses.

Seega mitmed loomaaiad üle maailma on püüdnud luua vangistuses elavate loomade jaoks eraldi programme, mis aga siiani ei ole positiivseid tulemusi näidanud, kuna olenemata mõnede liikide arvukuse kasvust, ei saa paljud loomad siiski kinnistes tingimustes hakkama ning surevad.

Kõige enam ohustatud liikide nimekirja kantud primaadiliike on seni Aasias (71%), Lõuna-Ameerikas (40%) ning Aafrikas (37%).