Katoliiklik traditsioon ei ole Itaalias mitte ainult pikk, vaid ka endiselt tugev ja levinud on komme kanda kaasas pühakute pildikesi. Isegi kõrtsides ja taksodes on sageli väikesed pildid, millel on kujutatud näiteks Püha Kristofer või isa Pio ja mis peaksid kaitset pakkuma.

Kuid isegi rahakoti vahel, rääkimata juba lihtsalt taskus olemisest, muutuvad need ülesvõtted kiiresti kortsunuks või lausa räbaldunuks. Nüüd aga on ettevõtlik Milano firma leidnud lahenduse, asudes pakkuma pühakupilte mobiiltelefoni tõmbamiseks.

Uus teenus võimaldab kolme euro eest nädalas veebiaadressilt santiprotettori.com alla laadida kolm pühapilti ja kes tahab ka palvesõnu kaasa saada, peab maksma lisaks pool eurot. Valikus pole mitte ainult kirikuringkondades pühakuks kuulutatud tegelased, vaid näiteks ka Jeesus ja eelmine paavst Johannes Paulus II ning isegi praegune kirikupea Benedictus.

Läinud nädalal tehti algust telereklaami kampaaniaga, mis aga kutsus esile pahameele kirikuringkondades. Piiskop Lucio Soravito ütles ajalehele La Stampa, et säärane teenus on halva maitse näide. “See on pühaduseteotus, pühapildid mobiiltelefonis on lihtsalt kohutav mõte,” kurtis ta. “Usku kasutatakse ära, alandades seda banaalsuseks.”

Turvalise reisi tagaja

Pühapiltide pakkumise teenuse mõtles välja Barbara Labate, kelle ema oli alati tavatsenud anda talle kaasa pildikese ehk santino, kui ta reisile läks. Kiriku kriitikaga Labate ei nõustu. “Me lihtsalt teenime usklikke,” ütles ta Reutersile, “ning teeme seda maksimaalse austuse, väärikuse ja professionaalsusega.“

Üks populaarsem pühak, kelle pilti kaasas kantakse, ongi Püha Kristofer, keda peetakse turvalise reisi tagajaks. Edetabeli tipus on ka Püha Lucia, kes hoolitseb hea silmanägemise eest, ning Püha Pio Petralcinast – eelmise sajandi munk, kel olevat ilmnenud Kristuse haavad ja keda rohkem tuntakse isa Pio nime all.