Kõige rohkem ohvreid nõudis maavärin El Salvadoris, kus värina tagajärjel tekkinud mudavoolud matsid rannikualadel enda alla sadu hooneid.

Kõige rängemini kannatas Las Colinase linn pealinna San Salvadori külje all, millest üle käinud muda- ja kivilaviin mattis enda alla inimesed, majad, autod ja puud, kõik mis ette jäi. Teadaolevalt oli juba eilseks leitud 234 surnukeha, kuigi kadunud oli veel 1200 inimest. Muda alla mattus ligi 400 maja. President Francisco Flores esines raadios üleskutsega säilitada rahu, kuulutades riigis samas välja erakorralise olukorra. Pealinnaga kokku kasvanud Las Colinas on ennekõike soositud keskklassi elamurajoonina.

“See on hirmus,” kinnitas päästetöötaja David Lara, kes oli tunde näinud vaeva inimeste päästmisel muda ja rusude alt. “Ma ei usu, et me suudame ohvreid välja tuua, kõik on siin muda alla mattunud.” Eile toodi kohale võimsamad kaevemasinad, et pisutki hõlbustada päästjate tööd.

RÄNK LÖÖK KODUSÕJAST VAEVATUD RIIGILE. Viimati tabas El Salvadori sama ränk maavärin 15 aastat tagasi, võttes 1500 inimelu. Nüüdse maavärina epitsenter asus rannikust ligi saja kilomeetri kaugusel Vaikses ookeanis ning selle magnituudiks Richteri skaalal hinnati 7,9. Loodusõnnetus toimus kohaliku aja järgi kell 11.34. Riik ei ole siiani toibunud ka aastakümneid kestnud kodusõjast, mis mõjus halvavalt riigi majanduselule ja lõppes relvarahuga üheksa aastat tagasi.

Rahvusvaheline abi hakkas tulema El Salvadori kohe kui riigi president Francisco Flores kuulutas välja erakorralise olukorra. Esimesi abistajaid oli Kesk- ja Ladina-Ameerika maadega häid sidemeid omav Hispaania, saates teele 75-liikmelise päästeüksuse.

Oktoobris 1998 pühkis üle Kesk-Ameerika riikide Kariibi meres hoogu kogunud orkaan Mitch, võttes elu enam kui

10 000 inimeselt. Laupäevase maavärina epitsenter asus küll Vaikses ookeanis teisel pool Põhja- ja Lõuna-Ameerikat ühendavat maakitsust, kuid kannatajaiks olid peaaegu samad riigid. Hukkunute esialgne arv kasvab prognooside kohaselt veel mitmekordseks.

PURUSTUSED KA NAABERRIIKIDES. Naaberriigid pääsesid seekord kergemalt, kuigi Guatemalas varisesid mitmed majad kokku Jalpatagua linnas, tappes kaks last. Majad kõikusid maavärina tagajärjel ka 965 km kaugusel Mehhiko pealinnas Mexico Citys. Ülejäänud naaberriikidest veel teateid ohvritest ei olnud.