Venemaa liider, peaminister Vladimir Putin esitas uued eesmärgid Euroopa julgeolekule – nii nagu näeb seda Moskva. Esinedes Peterburis rahvusvahelisel humanitaarõiguse konverentsil, teatas Putin, et Euroopa julgeoleksüsteem peaks põhinema kolmel ei-l.

„Esiteks – keegi ei tohi kindlustada oma julgeolekut teiste julgeoleku arvelt,” ütles Putin. „Teiseks ei tohi lubada tegevusi, mis ükskõik millise sõjalise liidu või koalitsiooni raames nõrgendavad üldist julgeolekukeskkonda. Ja kolmandaks – ei tohi lubada, et sõjaliste liitude laienemine kahjustaks teisi lepingu osapooli.” Euroopa uus julgeolekulepe on viimasel ajal olnud Venemaa peamisi välispoliitilisi initsiatiive, mille käis suve algul välja riigi uus president Dmitri Medvedev. Põhimõtteliselt on seda laadi koostööd asunud juba toetama näiteks Prantsuse president Nicolas Sarkozy. Pakutav kokkulepe peab tõstma Venemaa kaalu Euroopas ning on selgelt sihitud NATO edasise laienemise vastu Euroopas ja USA õhutõrjesüsteemide paigutamise vastu Tšehhi ja Poola. I

kka ähvardav

Väidetavalt Iraani raketiohu vastu suunatud USA õhutõrjesüsteemi paigutamise kohta Euroopasse ütles Putin Peterburis esinedes: „Pole teada, kes sellest veel võidab, aga on selge, et kaotab sellest eelkõige Euroopa.” Küsitlusfirma Levada keskus värskete uuringuandmete järgi toetab 65 protsenti venemaalasi Kaliningradi oblastisse Iskander-tüüpi lühimaarakettide paigutamist, mis peaks olema Venemaa vastus USA õhutõrjerelvadele Poolas. 19 protsenti vastanutest olid sellele vastu. Iskander-raketti pole veel ametlikult Venemaa relvastuses, seni on seda katsetatud vaid polügoonidel.