Oma algset otsust Putinit premeerida põhjendas fond sellega, et ta väärivat juba praegu erilehekülge ajalooraamatutes, kuna ta on sillutanud Venemaa teed tulevikku Peeter Suurega võrreldavas vaimus. Paraku oli Quadriga preemiat varem esitletud ka Saksamaa välisministeeriumi toel jagatava inimõiguste autasuna, mis kohe kuidagi putinliku valitsemisega kokku ei sobi.

Viltu hakkas kiskuma küll juba mullu, kui preemia anti praeguse Kreeka kriisi võtmekujule peaminister Georgios Papandreoule. Nüüd aga oleks seatud Saksamaale eeskujuks endine KGB-lane Putin, kes oma kodumaal peksab laiali opositsiooni meeleavaldusi, peab sõda tšetšeenidega, on ähvardanud maailma uue külma sõjaga ja kelle otsusel kehtestatud maagaasiblokaadid on olnud tuntavad ka Saksamaa talves.

Aastast 2003

Kolm liiget astus protestiks preemiakomisjonist välja, varasemad laureaadid Olafur Eliasson ja Václav Havel teatasid aga, et protestiks tagastavad nad oma preemiad. Putini premeerimise juhtkuju, BELA-fondi esimees Barbara-Maria Monheim oli sunnitud preemiakomisjoni juhi kohalt taanduma ja skandaali oli võimalik ohjeldada vaid preemia tühistamisega. Ja nüüd on küsimärgi all juba kogu preemia tulevik üldse.

2003. aastast alates igal aastal vähemalt neljale isikule või ühendusele välja antava Quadriga preemia on varem saanud näiteks Ein¯ars Repše Lätist, WWW looja Tim Berners-Lee, ekskantsler Gerhard Schröder, Rootsi kuninganna Silvia, internetikeskkond Wikipedia, ajakiri Spiegel, muusik Peter Gabriel ja veel hulk mõjukaid kultuuritegelasi ja poliitikuid. Quadriga on kaarikuskulptuur, mis kõrgub Berliinis Brandenburgi värava otsas ja sellenimelise preemia väljaandmise eesmärk peaks olema autasustada isikuid ja projekte, kes aitavad ausse tõsta väärtusi, visioone, mõistust ja vastutustunnet, ennekõike aga olema eeskujuks tervele Saksamaale.

Imelikud valikud

Kas maailm igatseb jälle tugevat kätt?

Enne Teist maailmasõda võis tähele panna vaimustust Adolf Hitleri üle. Kuigi ta üritas taastada militaristlikku Reichi, anti Saksamaale olümpiamängude korraldamise õigus, poliitilise ja majanduseliidi esindajad soovisid Hitleriga ühele pildile pääseda ja ajakiri Time kuulutas Hitleri 1938. aasta persooniks.

Vladimir Putin pole küll maailmasõda vallandanud, kuid tahab taastada militaristlikku deržava’t koos sellega kaasneva külma sõjaga. Ka Putini juhitud Venemaale on antud olümpiamängude korraldamise õigus ja ajakiri Time on ka tema juba aasta persooniks kuulutanud (2007).