Erilisi üllatusi eile teatavaks saanud muudatused ei pakkunud. Vladimir Putin võttis presidendiametist valitsusse kaasa oma administratsiooni endise ülema Sergei Sobjanini, nn silovik’ide klanni arvatava juhi Igor Setšini ja Igor Šuvalovi, kes oli Kremlis üks Putini võtmenõunikke majandusküsimustes.

Suhteliselt liberaalseks majandusinimeseks peetav Šuvalov nimetati senise peaministri Viktor Zubkovi kõrval esimeseks asepeaministriks ning hakkab Aleksei Kudrini asemel kureerima tähtsamaid majandusküsimusi. Zubkovist saab ilmselt suhteliselt teisejärguline tegelane, sest vaatamata kõrgele staatusele anti talle hallata näiteks kalandus ja põllumajandus.

FSB-l uus juht

See-eest Setšin sai väga olulised valdkonnad nagu tööstus ja energeetika, kus silovik’idel on suured majandushuvid. Sobjanin hakkab valitsusaparaadi juhiks. Setšin ja Sobjanin koos senigi kabinetti kuulunud Sergei Ivanovi, Aleksei Kudrini ning Aleksandr Šukoviga nimetati tavalisteks asepeaministriteks.

“Putini meeskonnast sai Putini-Medvedevi meeskond, inimesed istuvad lihtsalt ühelt toolilt teisele,” kommenteeris Moskva politoloog Boriss Makarenko Eesti Päevalehele.

Paljud politoloogid nimetasid Putini kaadriotsuseid selgeks märgiks tema varasema poliitika jätkumisest. Koha säilitasid välisminister Sergei Lavrov, kaitseminister Anatoli Serdjukov, rahandusminister Kudrin ja siseminister Rašid Nurgalijev.

Eile tehti Moskvas veel kaks olulist kaadriliigutust. Venemaa julgeolekuteenistuse FSB juhiks sai Nikolai Patruševi asemel tema asetäitja Aleksandr Bortnikov, mis tähendab, et jätkub endine liin. President Dmitri Medvedevi administratsiooni ülemaks Kremlis liigutati asepeaministri kohalt Sergei Narõškin, kes seni pole olnud iseseisev poliitiline kuju.

Rõõmus Medvedev ja tujutu Putin

•• Eile olid Dmitri Medvedev ja Vladimir Putin esimest korda telekaamerate ees rollis, kus Putin pidi oma endisele alluvale aru andma.

•• Venemaa teleuudistes näidatakse paar korda kuus peaministri ja presidendi kohtumist, mis meenutab vägagi õpilase vastamist õpetajale. Peaminister annab presidendile aru ning vastab küsimustele.

•• Seni oli Putin presidendina kaheksa aastat küsija rollis, eile andis ta peaministrina aru uuele Venemaa riigipeale Medvedevile. Putin ei vaadanud näidatud uudislõigu jooksul kordagi Medvedevile silma, kortsutas pidevalt kulmu ning tundis ennast uues rollis silmanähtavalt ebamugavalt.

•• Medvedev oli Putini täielik vastand – rõõmsa näoga, vaatas kogu aeg Putinile otsa ning naeratas (või pigem isegi muigas) pidevalt.

•• Huvitav detail: Putin istus laua taga kohal, kus ta istus ka presidendina, ja Medvedev toolil, millel tavaliselt istusid presidendi külalised.