Venemaa peaministri Vladimir Putini pressiesindaja ütles täna Reutersi teatel, et eile saavutasid Putin ja Tšehhi peaminister Mirek Topolanek kokkuleppe taastada ELi varustamine Venemaa gaasiga.

"Putin ja Topolanek pidasid eile läbirääkimisi ja diskussiooni käigus jõudsid nad ühisele arusaamale, et jälgimismissioon pannakse kokku ja saadetakse kohapeale," kinnitas Putini esindaja.

Prahas tegutsevate diplomaatide sõnul saadetakse Euroopa vaatlejad Ukrainasse jälgima Venemaalt saabuvat gaasi täna. Kokkulepe peaks Euroopa Liidu eesistujamaa Tšehhi väitel tähendama seda, et Venemaa jätkab gaasitarnete jätkumist ELi liikmesriikidele.

See arvatav läbimurre saavutati läbirääkimistel Topolaneki, Putini ja Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli vahel.

Moskva on toonud gaasivarustuse täieliku lõpetamise põhjuseks kahtlusi, et ELi klientidele mõeldud gaasi võib Ukraina läbi riigi kulgevatest gaasijuhtmetest varastada. vaatlejate kohalolek peaks Moskvale tagama kindluse, et midagi sellist ei toimu, kuigi Ukraina on gaasi varastamise süüdistusi sel nädalal korduvalt ümber lükanud.

Gaasitransiit ELi ei tähenda siiski konflikti lõppu: Ukraina ja Venemaa omavaheline vaidlus gaasi hinna üle on jäänud lahendamata. Putin nõudis eile taas Ukrainalt gaasi eest turuhinda – seni on Ukraina Gazpromilt saanud gaasi soodsamalt kui ELi liikmed.